Ουδετερότητα Πωλήσεων και Μοναδικοί Προμηθευτές

του Jon «Maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως. Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του υπεύθυνου επικοινωνίας του Linux Professional Institute, Scott Lamberton.

Παρακολούθησα κάποια μαθήματα επιχειρηματικότητας όταν ήμουν προπτυχιακός φοιτητής στο Drexel University. Ένα από αυτά τα μαθήματα είχε να κάνει με business management και ένας από τους κύρια αντικείμενα εκείνου του μαθήματος αφορούσε το ότι οι εταιρείες έπρεπε, όποτε ήταν δυνατόν, να είναι «ουδέτερες πωλητού» και να έχουν πάντα μια δεύτερη πηγή προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να λειτουργήσει η επιχείρηση.

Τι είναι μια δευτερεύουσα πηγή; Πολύ απλά, ένας δεύτερος πιθανός πάροχος του οτιδήποτε χρειάζεστε, κυρίως των πιο σημαντικών στοιχείων.

Για θα πρέπει να έχετε μια δεύτερη (ή τρίτη ή τέταρτη) πηγή; Υπάρχουν πολλοί λόγοι:

Ένας μοναδικός κατασκευαστής μπορεί να φύγει από την αγορά

Ένας μοναδικός κατασκευαστής μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί προϊόντα με σφάλματα, χωρίς να καταφεύγει στην αλληλεπίδραση μαζί σας

Ένας μοναδικός κατασκευαστής σας αφήνει χωρίς πραγματική δύναμη παζαρέματος

Ένας μοναδικός κατασκευαστής μπορεί να μην βρίσκεται σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας

Ένας μοναδικός κατασκευαστής μπορεί να περιοριστεί από embargo είτε από τη δική του χώρα είτε από τη δική σας

Ένας μοναδικός κατασκευαστής μπορεί να υπόκειται σε μεγάλους τελωνειακούς δασμούς είτε από τη δική του χώρα είτε από τη δική σας

Στην περίπτωση των υπηρεσιών, μπορεί να είναι φθηνότερη η παράδοση των υπηρεσιών δια μέσου των διεθνών συνόρων

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων το έχουν αντιληφθεί αυτό εδώ και χρόνια. Οι αγοραστές τους, συνεχώς ψάχνουν για εναλλακτικούς προμηθευτές ώστε να λάβουν τις καλύτερες τιμές και αποδόσεις και ακόμα, δίνουν τις παραγγελίες σε ένα εύρος πωλητών.

Ενώ οι αγορές εμπορεύματος από έναν προμηθευτή μπορεί να μειώσουν τις τιμές, εταιρείες έχουν φεσωθεί τόσο πολλές φορές όταν προσπάθησαν να «κρατήσουν δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», ειδικά όταν ο πωλητής είναι μια σχετικά μικρή εταιρεία.

Η ειρωνεία είναι πως σήμερα, καμία εταιρεία δεν είναι «αρκετά σπουδαία για να αποτύχει» και ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες με καλές πωλήσεις σε ένα τμήμα μπορεί να ακυρώσουν προϊόντα σε κάποια άλλα τμήματα.

Τα πρότυπα βοηθούν την ουδετερότητα στις πωλήσεις, όσον αφορά τις δευτερογενείς πηγές. Ήταν η προτυποποίηση των ανταλλακτικών που βοήθησε την αυτοκινητοβιομηχανία όχι μόνο να ορίσει γραμμές παραγωγής αλλά επίσης να δημιουργήσει δευτερεύοντες παραγωγούς των ανταλλακτικών τους και ακόμα και υγιείς «εκτός φίρμας» κατασκευαστές που μπορούσαν να φτιάξουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων που δεν υπήρχαν πια «mainstream». Έτσι λοιπόν, μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά για ένα Ford Model “T” και αυτά να ταιριάξουν μεταξύ τους και να συναρμολογήσετε το αυτοκίνητο ακόμα και αν αυτό έχει 100 χρόνια να κατασκευαστεί.

Τα πρότυπα κατασκευής σωλήνων και των δικτύων τους, σημαίνει ότι ένας σωλήνας δε χρειάζεται να μεταφερθεί απ’ άκρο εις άκρου μιας χώρας από έναν πωλητή μόνο και μόνο για να ταιριάξει με άλλους σωλήνες.

Τα πρότυπα στα ηλεκτρονικά μας επιτρέπουν να συνθέσουμε διαφορετικά ηλεκτρικά εξαρτήματα μαζί και έτσι δεν νιώθουμε ανασφάλεια αγοράζοντας αντιστάτες από άλλη χώρα, από διάφορους διαφορετικούς πωλητές.

Συνεπώς ξαφνιάζομαι όταν βλέπω εταιρείες να αγοράζουν λογισμικό μόνο από μια πηγή.

«Όχι» μου λένε οι διευθυντές, «έχουμε διαφορετικούς συμβαλλόμενους για διαφορετικές εργασίες» ή «κάποιο από το λογισμικό μας προέρχεται από την Dell και κάποιο από την IBM».

Αλλά ο κατασκευαστής του software είναι ακόμα συνήθως μια εταιρεία. Οι άνθρωποι εφησυχάζουν πιστεύοντας ότι πετυχαίνουν μια «καλή συμφωνία» επειδή το κλειστό λογισμικό τους είναι τόσο φθηνό. Αλλά εάν οι κατασκευαστές αυτού του software είχαν διαθέσιμο έναν αληθινό κλώνο από μια δεύτερη πηγή, δε θα ήταν το λογισμικό ακόμα φθηνότερο στον πελάτη;

Δε θα έδιναν οι ανταγωνιζόμενες πηγές καλύτερες υπηρεσίες ή καλύτερες συμφωνίες λόγω του ότι ο πελάτης θα έδινε περισσότερη δουλειά στον έναν συνεχίζοντας όμως να αγοράζει software και από τους δύο;

Η μη ύπαρξη μιας αληθινής δευτερεύουσας πηγής αδυνατίζει τη δυνατότητα σας να διαπραγματευτείτε με ευνοϊκούς όρους.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει αποκτήσει ενδιαφέρον στον χώρο των υπολογιστών αφορά το embargo. Χώρες όπως η Κούβα και το Ιράν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν νομίμως λογισμικό από εταιρείες με βάση τις ΗΠΑ. Αυτό συμπεριλαμβάνει εταιρείες όπως η Red Hat και η Novell. Χρησιμοποιούν βεβαίως κάποια προϊόντα λογισμικού ΗΠΑ αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μέσου μεταπωλητών που βρίσκονται σε άλλες χώρες, ή πειρατικού λογισμικού. Παρ’ όλα αυτά οι εταιρείες που βρίσκονται στις ΗΠΑ δεν μπορούν επισήμως να βοηθήσουν τους Κουβανούς ή τους Ιρανούς με τα προβλήματα λογισμικού λόγω των θεμάτων embargo.

Υπάρχουν ακόμα «μερικά embargoes». Μερικά χρόνια πριν οι νόμοι σχετικά με την εξαγωγή λογισμικού κρυπτογράφησης ήταν δρακόντειοι και πολλές χώρες δεν μπορούσαν να κατέχουν νομίμως προϊόντα λογισμικού βασιζόμενα σε κρυπτογράφηση από τις ΗΠΑ. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μερικά embargoes ενάντια σε τεχνολογίες υπερ-υπολογιστών.

Εάν δει κανείς όμως και την άλλη πλευρά του ζητήματος του embargo, δεν είναι απίθανο να υπάρχουν και χώρες οι οποίες έχουν software embargoes ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες (τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά εξαιτίας της ισχυρής αγοραστικής δύναμης των ΗΠΑ). Όμως με ισχυρά αναπτυσσόμενες χώρες «πελάτες» (για παράδειγμα, Κίνα και Ινδία), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποφεύγουν τον κίνδυνο του embargo. Το embargo πετρελαίου πριν από μερικά χρόνια είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το λογισμικό και γι’ αυτό το Ελεύθερο Λογισμικό και το Linux είναι μια μεγάλη πηγή ουδετερότητας στις πωλήσεις.

Πρώτα απ’ όλα, το Ελεύθερο Λογισμικό αναπτύσσεται ανά τον κόσμο και σε ένα μεγάλο μέρος ανήκει σε εικονικές κοινότητες και όχι σε κάποιον συγκεκριμένα ή σε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν εταιρείες που πωλούν υπηρεσίες ή κάνουν το κύριο μέρος του προγραμματισμού, αλλά ο πηγαίος κώδικας υπόκειται σε ελεύθερη άδεια χρήσης και έχει αντιγραφεί πολλές φορές σε όλο τον κόσμο. Φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ή πόλεμοι είναι απίθανο να καταστρέψουν ένα μοναδικό αντίγραφο πηγαίου κώδικα Ελεύθερου Λογισμικού ή της γνώσης που θα χρειαστεί για την επαναφορά του κώδικα σε κυκλοφορία. Εάν οι εταιρείες ή οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να συμβεί, είναι απλή η διαδικασία της αντιγραφής του πηγαίου κώδικα και αποθήκευσής του σε κάποιο ασφαλές μέρος.

Δεύτερον σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δευτερεύουσες πηγές των κυρίων διανομών του λογισμικού όπως το GNU/Linux ή τα συστήματα *BSD. Στην περίπτωση του GNU/Linux υπάρχουν πολλές διανομές του λογισμικού οι περισσότερες σε εκτελέσιμη μορφή εξαιτίας προσπαθειών όπως το έργο Linux Standard Base. Επιπρόσθετα το Ελεύθερο Λογισμικό στην πραγματικότητα δίνει στην επιχείρηση ή την κυβέρνηση πολλές επιλογές «δευτερευουσών πηγών», από τη στιγμή που τα λειτουργικά συστήματα τείνουν να λειτουργούν σε πολλές διαφορετικές αρχιτεκτονικές υλικού εξίσου καλά και να επιτρέπουν με αυτό τον τρόπο προμήθειες από διαφορετικούς παρόχους υλικού.

Τρίτο, εάν κάθε «πάροχος» εξαφανιζόταν από προσώπου γης, μια χώρα θα μπορούσε ακόμα να διατηρήσει το Ελεύθερο Λογισμικό σε χρήση χρησιμοποιώντας τους δικούς της ανθρώπους ώστε να το συντηρήσουν. Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το πιο «ουδέτερο προμηθευτού» λογισμικό που μπορείτε να βρείτε.  

0