Στη Ρωσία με αγάπη

του Jon «maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως. Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του διευθυντή επικοινωνίας του LPI, Scott Lamberton.

Πριν από μερικές ημέρες η Ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα μεταβούν πλήρως στο Ελεύθερο Λογισμικό μέχρι το 2015, ξεκινώντας από τα μέσα του 2011. Στην πραγματικότητα αυτή η μετάβαση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Ήταν το 1997 όταν πρωτοπήγα στη Μόσχα για να παραστώ σε μια Unix Expo, βοηθώντας στην επάνδρωση του περιπτέρου της Digital Equipment Corporation και δίνοντας δυο ομιλίες, μια για το Digital Unix και μια για το Alpha Linux. Σε εκείνη την έκθεση λοιπόν υπήρχανε μικρά stand που πωλούσαν διάφορες διανομές όπως Slackware, Yggdrasil αλλά και προεγκατεστημένους σταθμούς εργασίας με GNU/Linux. Τεύχη του Linux Journal γέμιζαν τα ράφια στον εκθεσιακό χώρο.

Περίμενα πραγματικά να δω GNU/Linux στη Μόσχα όταν έφτασα. Πριν να φύγω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχα λάβει ένα email από τη Ρωσία που έλεγε «Σύντροφε, έλα στη Μόσχα για να μας μιλήσεις για το GNU/Linux, γιατί το GNU/Linux είναι ελεύθερο και οτιδήποτε ελεύθερο είναι καλό!». Επομένως η παρουσία του αγαπημένου μου λειτουργικού συστήματος στην έκθεση δεν αποτελούσε έκπληξη.

 

russiaunix2asΣυνεδριακός χώρος στη Unix Russia Expo. Παρατηρήστε το περίπτερο της Novell
στα δεξιά και της Sun στα αριστέρα. Αμφιβάλλω αν θα ξαναβρεθούν εκεί ποτε!

 

Στην ίδια Unix Expo συναντήθηκα με ένα αντιπρόσωπο των Ρωσικών Ταχυδρομείων. Φαινόταν ότι είχαν ήδη ακούσει για ένα έργο που είχε πραγματοποιηθεί από τα Ταχυδρομεία των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον αυτοματισμό της σάρωσης των ταχυδρομικών κωδικών στους φακέλους. Τα Ταχυδρομεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξοικονομούσαν εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας GNU/Linux στα περισσότερα από τα μηχανήματα σάρωσης αντί μιας πρισσότερο ακριβής και λιγότερο σταθερής λύσης και τα Ταχυδρομεία της Ρωσίας ήθελαν να ξέρουν εαν θα μπορούσαν να μοιραστούν τον πηγαίο κώδικα. Αυτό μπορεί να υπήρξε επίσης μια από τις πρώτες προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

 

UnixRussia2sΜια αφίσα που διαφημίζει το συνέδριο Unix Russia Expo

 

Η εκδήλωση ήταν ενδιαφέρουσα και για ένα ακόμα λόγο. Τα περίπτερα της έκθεσης δεν περιείχαν απλώς ένα δεύτερο όροφο «συμβουλευτικής περιοχής» για συναντήσεις, αλλά και μια περιοχή για τσιμπολογήματα. Στον πρώτο όροφο υπήρχαν τα εκθέματα και (είτε το πιστεύετε είτε όχι) μια κουζίνα γεμάτη, με μια ηλικιωμένη «babushka» (γιαγιάκα) η οποία έφτιαχνε το φαγητό, καθάριζε το περίπτερο και κρατούσε όλο το προσωπικό της έκθεσης «σούζα». Έχω δει και άλλες εμπορικές εκθέσεις σε άλλες χώρες, αλλά ποτέ με μία “babushka”.

Αμέσως μετά την επίσκεψή μουσ τη Ρωσία, το Πανεπιστήμιο της Μόσχας άρχισε να αγοράζει μεγάλους αριθμούς από επεξεργαστές Alpha, οι οποίοι ήταν γνωστοί ως «UDB»s και αρχίσανε να τους ρυθμίζουν σε μεγαλύτερες ταχύτητες και εν συνεχεία να τους χρησιμοποιούνε σε συστοιχία. Οι UDBs ήταν οι παλιότεροι «Multias» οι οποίοι είχαν αλλάξει όνομα για να εκτελούν GNU/Linux. Αυτό λοιπόν οδήγησε σε «πυρετό πωλήσεων» καθώς μπορούσε κάποιος να τους προμηθευτεί με $50 τον ένα. Όταν οι διανομείς των UDBs είπαν τους Ρώσσους πως το overclocking μπορεί να κάψει την CPU, η απάντηση ήταν «Μα σύντροφε, μεταγλωτίζουν τον κώδικα πολύ γρήγορα!». Πιστεύω πως οι Ρώσσοι ένιωθαν ότι με $50 τον ένα θα μπορούσαν να διαθέσουν μερικά χρήματα παραπάνω και ας καίγανε μερικούς, μόνο και μόνο για να λάβουν την υψηλότερη απόδοση των μερικών παραπάνω κύκλων.

Το 2002 ταξίδεψα σην Εσθονία και μετά πήγα με το τρένο με ένα φίλο μου στην Αγ. Πετρούπολη, στη Ρωσία. Ο φίλος μου σκεφτόνταν να ξεκινήσει ένα υποκατάστημα στην Αγ. Πετρούπολη και είχαμε πάρει μαζί μας κουτιά διανομών GNU/Linux. Δυστυχώς κανένας από εμάς δεν έλαβε υπ’ όψιν του την αποτελεσματικότητα των συνοριοφυλάκων (πλήρεις, με τουφέκια) οι οποίοι βρήκαν τα κουτιά και απαιτήσαν να περάσουν από το τελωνείο για φορολόγηση. Ευτυχώς μπορέσαμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις του τελωνείου και τελικά πήγαμε στην Αγ. Πετρούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου εκεί, βρήκα τον Alexandr Bravo, ο οποίος χρησιμοποιούσε GNU/Linux για να φτιάξει μια επιφάνεια δοκιμών για τουρμπίνες ατμού. Το βρήκα πολύ εντυπωσιακό και τον ενθάρρυνα να γράψει ένα σχετικό άρθρο το οποίο το δημοσίευσε στο τεύχος του Linux Journal του Φεβρουαρίου 2003. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν καταπληκτικά πράγματα με το Ελεύθερο Λογισμικό, ο Alexandr δεν φανταζόταν πως η δουλειά του ήταν σημαντική και δεν θα είχε γράψει το άρθρο αν δεν τον είχα ενθαρρύνει εγώ.

 

2002AlexandrBravo.sΠίνακας ελέγχου επιφάνειας δοκιμών τουρμπίνας – Ο maddog και ο Alexandr Bravo

 

Το 2005 επέστρεψα στην Μόσχα για την τριήμερη Linuxworld και έμεινα στο μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο Hotel Metropol, το οποίο ήταν κοντά στην Κόκκινη Πλατεία ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Μπολσόι. Ένα κλασσικό παλιό ξενοδοχείο, το ξενοδοχείο Μετροπόλ περιλάμβανε ακόμα παίξιμο άρπας στο χώρο του πρωϊνού γεύματος κάθε πρωΐ. Δυστυχώς θέλανε $300 για να έχουν εγκατεστημένο Internet στο ξενοδοχείο κατα τη διαμονή μου, δηλαδή $100 για κάθε μέρα χρήσης του.

Έτσι βρήκα την «Netland» ένα Internet Cafe, σχετικά κοντά, όπου το Internet ήταν δωρεάν εφ’ όσον παράγγελνε κανείς καφέ κάθε λίγο και λιγάκι. Για αυτούς που με γνωρίζουν, αυτό ήταν κάτι δύσκολο για μένα.

Η Ρωσία ήταν πάντοτε ένα κράτος το οποίο μπορούσε να φτιάξει καλούς προγραμματιστές και ο Πούτιν βασίζει τις ελπίδες του στο γεγονός οτι το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να προσφέρει μικρότερο κόστος, καλύτερη κρατική ασφάλεια και περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων στους πολίτες της χώρας του.

Προβλέπω ένα λαμπρό μέλλον για το ΕΛ/ΛΑΚ και το GNU/Linux στη Ρωσία και ακόμα λαμπρότερο μέλλον για όσους είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι για να διαχειρίζονται συστήματα GNU/Linux. Όταν η κυβέρνηση αγκαλιάζει το FOSS, το αποτέλεσμα της «διάχυσης προς τα κάτω» συχνά εκτείνεται τόσο στους προμηθευτές της κυβέρνησης όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή είναι μια κατάλληλη στιγμή για τους ανθρώπους της πληροφορικής στη Ρωσία να ξεσκονίσουν τους στόχους του LPI και να αρχίσουν να αποκτούν πιστοποίηση LPI, ώστε να είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες του Ρωσικού κράτους για επαγγελματίες ΕΛ/ΛΑΚ.

Τέλος, ως παραλειπόμενα, θα αναφέρω πως το Θέατρο Μπολσόι μόλις έβγαινε από μια καθολική ανακαίνιση και αυτή τη στιγμή (Ιανουάριος 2011) παίζεται το μπαλέτο Καρυοθραύστης του Pyotr Ilich Tchaikovsky.

…μακάρι να ήμουν εκεί για να το απολαύσω.

0