Το Open Source φωτίζει την μακρινή Αφρική

του Jon «maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως. Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του διευθυντή επικοινωνίας του LPI, Scott Lamberton.

Αιθιοπία, Γκάνα, Νιγηρία…. χώρες της Αφρικής που μερικοί άνθρωποι για να τις προσδιορίσουν χρησιμοποιούν γεωγραφικό άτλαντα (ή έστω Google Maps). Παρ’ όλο που η ύπαρξη υπολογιστών χαμηλού κόστους, υλικού δικτύωσης και κατάλληλου λογισμικού βοηθά αυτές τις χώρες να αναπτύξουν τις υποδομές πληροφορικής, τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος της λύσης. Για την πραγματική ύπαρξη αειφόρου ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες, οι οποίες μπορεί να ήταν κάτω από αποικιοκρατικό ζυγό για δεκαετίες, χρειάζεται επίσης εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη υποδομών.

Πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησα να δουλεύω με μια εταιρεία που ονομάζεται InWent Capacity Building International. Με έδρα τη Γερμανία, η InWent δουλεύει μαζί με την γερμανική κυβέρνηση, τα Ενωμένα Έθνη και πολλές χώρες σε έργα για τη “διδασκαλία των δασκάλων” και την ανάπτυξη οικονομικών υποδομών. Από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση έχει ενστερνιστεί το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) ήταν σχετικά εύκολο να πειστεί η InWent να αναγνωρίσει το ΕΛ/ΛΑΚ ως πλεονεκτικό για μερικά από τα έργα που αναλάμβαναν οι χώρες.

Η εκπαίδευση που αναπτύχθηκε από την InWent και τις θυγατρικές της δεν αφορούσε μόνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανθρώπους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής, αλλά διασφάλιζε πως οι άνθρωποι που υποστήριζαν τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις στον τομέα των ΤΠ θα ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις του σήμερα. Η κατοχή μιας παγκόσμια αναγνωρισμένης πιστοποίησης όπως αυτή του LPI (σε αντίθεση με αυτή που δημιουργείται από μια τοπική εταιρεία ή αυτή που δημιουργείται από μια συγκεκριμένη εταιρεία για τη δική της διανομή ή υλικό) δίνει στον τελικό πελάτη ένα ευχάριστο συναίσθημα οτι αυτοί που τους παρέχουν υποστήριξη έχουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης όπως άλλοι σε τρίτες χώρες με παγκόσμια αναγνωρισμένες ικανότητες.

Νομίζω πως ο Evans Ikua, o manager Πιστοποίησης ΕΛ/ΛΑΚ της ict@innovation το λέει καλύτερα:

“Το είδος της σχέσης που η ict@innovation (FOSFA/inWent) έχει με το LPI είναι σχετικά με την ανάπτυξη των υποδομών των αφρικανικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να τους βοηθήσουμε να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες καλύτερης ποιότητας χρησιμοποιώντας ΕΛ/ΛΑΚ.”

Μερικές φορές συμμετείχα στο Αφρικανικό Συνέδριο για το ΕΛ/ΛΑΚ και τα Ψηφιακά Κοινά που ονομάζεται “Idlelo”, και αυτή τη χρονιά ήμουν αρκετά τυχερός για να πάω στην Γκάνα και να δω αυτό το μέρος της Αφρικής από πρώτο χέρι. Την περίοδο που ήμουν εκεί παρέδιδα για μια ολόκληρη ημέρα μαθήματα για το θέμα “Κάνοντας Λεφτά Με Το Ελεύθερο Λογισμικό” και συμμετείχα σε ορισμένες τράπεζες εργασίας που οργανώθηκαν από τους Fedora Ambassadors.

Αργότερα με πολλούς άλλους ανθρώπους πήραμε μερικά “αφεψήματα”, διότι άλλο πράγμα να μοιράζεσαι τεχνική γνώση και άλλο να μοιράζεσαι φιλία και σεβασμό. Πιστεύω οτι η τεχνολογία και η φιλία είναι εξίσου σημαντικά.

Μερικά θέματα όμως, φυσικά, είναι διαφορετικά στην Αφρική από άλλα μέρη. Τα διάφορα πρωτόκολλα δικτύωσης έχουν μεγαλύτερη σημασία σε περιοχές όπου ο νεότερος εξοπλισμός δεν έχει διεισδύσει ακόμη. Οι τοπικοί νόμοι μπορεί να επηρεάζουν πρακτικές της διαχείρισης συστημάτων. Αυτός είναι ο λόγος που το FOSSFA (Free and Open Source Software Foundation for Africa) επέλεξε επτά ειδικούς στο GNU/Linux Αφρικανούς για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αφρικανικού υλικού ώστε να εκπαιδευτούν άνθρωποι για τα διαγωνίσματα LPI. Το FOSSFA θα εκδόσει αυτό το υλικό που δημιούργησε στο Διαδίκτυο ώστε να επωφεληθούν όλοι.

Έχουμε ακούσει όλοι το “Δε μπορώ να βρω υποστήριξη” σαν μια δικαιολογία για τη μη χρήση ΕΛ/ΛΑΚ. Έχοντας όμως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο κάποιος εξετάζεται επισήμως, μπορεί κάποιος (μετά από άδεια) να κάνει μια λίστα για διαθέσιμους επαγγελματίες που μπορούν να τον υποστηρίξουν. Αυτό βοηθάει όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το ΕΛ/ΛΑΚ, συγκεκριμένα σε μέρη σαν την Αφρική, όπου οι διαθέσιμες πηγές μπορεί να είναι ελάχιστες.

Φυσικά ένα πρόγραμμα πιστοποίησης θα πρέπει να έχει επίσης προσιτή τιμή. Το LPI εργάζεται συνεχώς με την InWent και το FOSSFA και προσπαθεί να διατηρεί τις τιμές των διαγωνισμάτων όσο το δυνατό χαμηλότερα. Αλλά ακόμα και ο διαχωρισμός των διαγωνισμάτων από την εκπαίδευση βοηθάει αμφότερους και τους υποψηφίους επιτρέποντάς τους να επιλέξουν την καλύτερη μέθοδο εκπαίδευσης αλλά και τους υποψήφιους διδάκτορες οι οποίοι πλέον μπορούν να ανταγωνιστούν με τις καλύτερες και φθηνότερες μεθόδους της εκπαίδευσης σπουδαστών.

Σε πολλές χώρες ανα τον κόσμο μαθητές μαθαίνουν πηγαίνοντας σε ένα σχολείο (είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό), διαβάζοντας και εξασκούμενοι μόνοι τους ή με πρακτική εφαρμογή. Η InWent και το FOSSFA επιζητούν επίσης ένα σχέδιο συμβουλευτικής διδασκαλίας. Η συμβουλευτική διδασκαλία είναι ένας εκπληκτικός τρόπος οι ανωτέρου επιπέδου διαχειριστές συστημάτων να δώσουν πίσω στους νεότερους διαχειριστές συστημάτων της κοινότητάς τους και για τους νεότερους ανθρώπους να λάβουν γνώση πραγματικής εμπειρίας συντήρησης συστημάτων ΕΛ/ΛΑΚ.

Πρόσθετα με την συμβουλευτική εκπαίδευση για διαχειριστές συστημάτων, υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα στην Αφρική που λέγεται AVOIR και συνδέει 16 διαφορετικά πανεπιστήμια με σκοπό την αύξηση των προγραμματιστών ΕΛ/ΛΑΚ στην Αφρική.

Τελικώς, η InWent και το FOSSFA ανέπτυξαν πρόσφατα μια σειρά από επιχειρηματικά πρότυπα ειδικά για αφρικανικές επιχειρήσεις. Οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (επι το πλείστον) τείνουν να είναι μικρότερες από τις “δυτικές” επιχειρήσεις, έχουν διαφορετικές ανάγκες και επομένως χρειάζεται να προσαρμοστούν σε κάποια από αυτά τα πρότυπα αντί σε πρότυπα που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Αυτά τα επιχειρηματικά πρότυπα και το υλικό εκπαίδευσης που αναπτύχθηκε από την InWent και την FOSSFA μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση http://www.ict-innovation.fossfa.net/

Τους θερμότερους χαιρετισμούς μου,

maddog

0