Η Νιγηρία Αναδεικνύεται

του Jon «Maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως

Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του υπεύθυνου επικοινωνίας του Linux Professional Institute, Scott Lamberton.

Συχνά μιλώ για τα οφέλη της πιστοποίησης LPI και συχνά μιλώ σχετικά με την αξία των περιπτωσιολογικών μελετών ώστε να πειστούν οι υποψήφιοι πελάτες οτι το Ελεύθερο Λογισμικό είναι καλό για την δουλειά τους, αλλά είναι σπάνιο να καταφέρω να συνδέσω τα δυο αυτά θέματα στο ίδιο blog. Όχι όμως σήμερα. Καλωσήλθατε στο «Η Νιγηρία Αναδεικνύεται».

Η πιο κατοικημένη χώρα της Αφρικής και ένας από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς η Νιγηρία πάλεψε πάρα πολύ για να απελευθερωθεί από την Βρετανική κυριαρχία και να έχει σήμερα μια ανεξάρτητη δημοκρατική κυβέρνηση. Σχεδόν με το διπλάσιο μέγεθος από αυτό της Καλιφόρνια, η Νιγηρία βρίσκεται στον Κόλπο της Γουινέα, ανάμεσα στο Μπενίν και το Καμερούν. Η Νιγηρία έχει τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου, πιο μπροστά από χώρες όπως η Ρωσία και η Ιαπωνία, με ένα μέσο όρο ηλικίας τα 19 έτη.

Η Νιγηρία έχει επίσης εθνική ποικιλομορφία. Από τη στιγμή που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο από Μαύρους Αφρικανούς, έχει περισσότερες από 250 εθνοτικές ομάδες οι οποίες μιλούν περισσότερες από 510 ζωνταντές γλώσσες. Παρ’ όλο που τα αγγλικά είναι η «επίσημη» γλώσσα της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, οι περισσότερες από αυτές τις εθνοτικές ομάδες προτιμούν να επικοινωνούν μεταξύ τους στις δικές τους γλώσσες. Επομένως το Ελεύθερο Λογισμικό έχει ένα πλεονέκτημα καθώς οι ντόπιοι μπορούν να μεταφράσουν μέρη του λογισμικού που χρειάζονται στη δική τους γλώσσα.

 

Η Νιγηρία είναι μια χώρα πλούσα σε φυσικές πηγές, κυρίως πετρέλαιο αλλά δυστυχώς δεν έγινε σωστή διαχείριση αυτού του πλούτου στο παρελθόν, αφήνοντας το ΑΕΠ της χώρας στο 177ο στην παγκόσμια κατάταξη. Γνωρίζοντας οτι το πετρέλαιο κάποτε θα στερέψει, η χώρα ψάχνει πλέον άλλους τρόπους να παράγει πλούτο. Η οικονομία της σήμερα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο.

Όλο αυτό οδήγησε σε περιβάλλον που το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να αναπτυχθεί. Η αγορά τηλεπικοινωνιών της Νιγηρίας η οποία (εκμετάλλευση δορυφόρων) μεγαλώνει ταχύτατα όπως και ο ισχυρός οικονομικός της τομέας, επωφελούνται αμφότερες από το Ελεύθερο Λογισμικό.

Ο Olubi Johnson είναι ο Πρόεδρος του Lifeforte International Schools στο Ibadan της Νιγηρίας. Ο κύριος Johnson δεν έχει μόνο ένα Master’s Degree στη Φυσική, αλλά είναι ο κύριος πάστορας της εκκλησίας που συν-ίδρυσε στο Ibadan, όπως και ο Πρόεδρος της Christ Life Ministries. Πιστεύει στην εκπαίδευση και έχει διδάξει Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Ibadan αρκετά χρόνια πριν αφοσιωθεί πλήρως στην ιερωσύνη.

Πριν από ένα χρόνο το Lifeforte International High School στο Ibadan και η Gateway Polytechnic (ένα ηγετικό τεχνολογικό ινστιτούτο) ξεκίνησαν δωρεάν μαθήματα εκπαίδευσης στο Linux και προσέφεραν εκπτώσεις σε γραπτές εξετασεις LPIC που φιλοξένησε το LPI-Nigeria.

Ένα χρόνο μετά, κάποιοι από τους μαθητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει και επιτύχει στις εξετάσεις LPIC έχουν μερικές παρατηρήσεις να κάνουν:

Κάποιος σημειώνει:

    «Αφού απέκτησα την πιστοποίηση LPIC 1, οι αιτήσεις εργασίας που έκανα ενδυναμώθηκαν αφού τελείωσα την υποχρεωτική μου θητεία. Είχα τρεις προσφορές εργασίας παρά τις στατιστικές για υψηλή ανεργία».

Ένας άλλος προσθέτει:

    «Λιγο αργά, ανακάλυψα οτι υπάρχει ένα κενό μεταξύ ενός μη εκπαιδευμένου διαχειριστή συστημάτων GNU/Linux και των αναγκών της αγοράς, επομένως υπάρχουν μόνο μερικοί Διαχειριστές Συστημάτων GNU/Linux διαθέσιμοι. Επίσης η ανάγκη για εκπαίδευση σε ανοικτό κώδικα αυξάνεται, οδηγώντας σε επιπλέον εισόδημα για μένα, ανεξάρτητα από την συνηθισμένη μου δουλειά».

Για μένα, την πιο σημαντική παρατήρηση την έκανε ένας προγραμματιστής JAVA:

    «Πριν να πάρω την πιστοποίηση LPIC-1, ήμουν προγραμματιστής Java από το 2008, κυρίως σε Windows και συνήθιζα να πιστεύω οτι το GNU/Linux ήταν ένα μαύρο κουτί και πολύ δύσκολο να καταλάβει κανεις!

    Έπειτα παρακολούθησα την εκπαίδευση πάνω στο GNU/Linux την οποία έκανε το LIS για εμας και ενώ ταυτόχρονα υπηρετούσα ως μέλος Youth Corps στο κέντρο του ICT στο Πανεπιστήμιο του Ibadan, κατάλαβα οτι το GNU/Linux ήταν έτη φωτός μπροστά από τα Windows σε πολλούς τομείς. Όπως το να είναι φιλικό για τον προγραμματιστή καθώς είχε πολλά εργαλεία για έναν developer όπως εμένα και χαρακτηριστικά ασφαλείας. Περισσότερο σημαντικό για μένα ήταν το GRUB (Grand Unified Bootloader) και η ευελιξία του.

    Επίσης σημαντικό για μένα ως προγραμματιστή, μετά την πιστοποίησή μου σε LPIC-1, ήταν οτι ήμουν σε θέση να αναπτύξω και να εκτελέσω προγράμματα Java σε πολλές διανομές GNU/Linux όπως Fedora, openSUSE, Ubuntu και MeeGO επειδή έμαθα πως να οργανώνω τα εργαλεία ανάπτυξης σε αυτές και πως να εκτελώ τον κώδικά μου είτε από το τερματικό είτε από ένα IDE (Integrated Development Environment) όπως το Netbeans!

    Ως αποτέλεσμα, μεταφέρθηκα τελείως από τα Windows σε openSUSE μετά την πιστοποίησή μου σε LPIC-1 και αυτό είναι ακόμα το λειτουργικό σύστημα αναφοράς για μένα!»

Αυτές οι συστάσεις για την μελέτη για τις εξετάσεις του LPI δείχνουν μια πλευρά του προγράμματος που πολλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν εξ’ αρχής. Τα διαγωνίσματα είναι περιεκτικά και βοηθούν τους μαθητές του Ελεύθερου Λογισμικού και του GNU/Linux να δουν και να εκτιμήσουν το βάθος και την αξία του λειτουργικού συστήματος. Από τη στιγμή που ένας μαθητής πιστοποιείται, μια σημαντική ποσότητα FUD (Fear, Uncertainty, Doubt – Φόβος, Αβεβαιότητα, Αμφιβολία) για το Ελεύθερο Λογισμικό, που διασπείρεται από τους ανταγωνιστές μας, έχει εξαφανιστεί.

Συγχαρητήρια σε αυτούς τους απόφοιτους του LPI και στα σχολεία που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η ομάδα του LPI-Nigeria από τα αριστερά προς τα δεξιά: Andrew Akintayo (Βοηθός Marketing), Olubi Johnson (Πρόεδρος, LPI-Nigeria), Dotun Ariyo (Διευθυντής Προγραμματισμού), Laolu Omokanwaiye (Διευθυντής Εκπαίδευσης/Marketing) και Eniola Aina (υποστηρικτής).

0