Τυνησία: μια μικρή χώρα αλλά ένα μεγάλο έθνος

του Jon «maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως. Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του διευθυντή επικοινωνίας του LPI, Scott Lamberton.

«Φανταστείτε την δέσμευσή σας με τον επαγγελματισμό στο Linux τόσο μεγάλη, ώστε εσείς να κάθεστε για να εξεταστείτε στο LPI ενώ έξω γίνονται διαδηλώσεις, υπάρχει στρατός στο δρόμο και ακροβολισμένοι στρατιώτες στην κορυφή του κτηρίου!» – Scott Lamberton, LPI

Τυνησία: Σε μια χώρα που έχει λίγο λιγότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και η οποία πριν από λίγες εβδομάδες μπορεί να μην ήταν και τόσο αναγνωρίσιμη για αρκετούς, η φλόγα της επανάστασης και της μεταρρύθμισης άναψε και την έκανε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες ανα τον κόσμο. Ένας καταλύτης σε αυτή την επανάσταση ήταν η υψηλή ανεργία των νέων ανθρώπων. Ενώ η Τυνησία γενικώς ήταν πολύ περισσότερο ακμάζουσα από τις γειτονικές της χώρες, οι πρόσφατες αυξήσεις στην ανεργία λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στους ανώτερης βαθμίδος πτυχιούχους και αυτό ήταν που αποτέλεσε το σπινθήρα των ταραχών.

Παρ’ όλα αυτά όμως, και παρ’ όλα τα πολιτικά νέα σχετικά με το τι γινόταν, ένας διαφορετικός τύπος επανάστασης, πραγματοποιούτο σε αυτή τη μικρή χώρα, η επανάσταση του Ελεύθερου Λογισμικού.

Στο μέσο των δυο αυτών επαναστάσεων στην Τυνησία, το LPI-Maghreb, ανέφερε:

«Οι τελευταίες εξετάσεις έγιναν σε εξαιρετικές συνθήκες, στρατός στους δρόμους και ακροβολισμένοι σκοπευτές στην οροφή αλλά ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για δουλειά». Αυτό με παρακίνησε να γράψω στην Sonia Ben Othman του LPI-Maghreb σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στην Τυνησία.

Sonia: Σε ευχαριστώ που μου δίνεις αυτή τη δυνατότητα να μιλήσω σχετικά με την Τυνησία και να αναδείξουμε την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για να υποστηρίξουμε το Ελεύθερο Λογισμικό στην οικονομία μας.

maddog: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι «μικρές επιχειρήσεις» τείνουν να παράγουν το 50% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και το 75% των νέων θέσεων εργασίας. Μια «μικρή επιχείρηση» συνήθως θεωρείται μια που έχει από ένα εως 100 υπαλλήλους και η «μεσαία» είναι μεταξύ 100 και 500 υπαλλήλων. Στις Ευρωπαϊκές χώρες, οι αριθμοί είναι λίγο μικρότεροι, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αυτές οι «μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» δημιουργούν ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας και αρκετή από την καινοτομία προέρχεται από αυτές. Θα μπορούσες να σχολιάσεις σχετικά με το τι είναι «μικρή» και τι «μεσαία» επιχείρηση στην Τυνησία και πόσο ποσοστό της οικονομίας σας εξαρτάται από αυτές;

Sonia: Η Τυνησία είναι στην ίδια κατάσταση, οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται επίσης «micro-enterprises» και θεωρούνται αυτές που έχουν από ένα έως 30 υπαλλήλους. Μια μεσαία επιχείρηση είναι αυτή που έχει από 30 εως 200 υπαλλήλους.

maddog: Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε εσένα για εκπαίδευση, έρχονται από μεγάλες εταιρείες, μικρές εταιρείες ή από ενα μίγμα των δυο;

Sonia: Οι άνθρωποι που λαμβάνουν εκπαίδευση LPI προέρχονται και από μεγάλες και από μικρές εταιρείες. Οι μεγάλες εταιρείες είναι αυτές του δημόσιου και του βιομηχανικού τομέα. Αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται από μικρές εταιρείες, έρχονται από τον τομέα ΤΠ.

maddog: Οι σπουδαστές σας προέρχονται μόνο από την Τυνησία ή προέρχονται και από άλλες χώρες;

Sonia: Υπάρχουν Τυνήσιοι σπουδαστές καθώς και σπουδαστές άλλων Αφρικανικών εθνικοτήτων (από Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, Μαρόκο και Αλγερία) και στα πανεπιστήμιά μας υπάρχουν πολλές άλλες εθνικότητες.

maddog: Έρχονται αρκετοί από τους σπουδαστές σας για να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι σύμβουλοι;

Sonia: Ναι, επειδή θέλουν να δημιουργήσουν offshore και near-shore εταιρείες ΤΠ υποστηρίζοντας τις Τυνησιακές, Ευρωπαϊκές και Αφρικανικές αγορές.

maddog: Ποιοι είναι οι στόχοι και τα κίνητρα των σπουδαστών για να μελετήσουν σχετικά με το ΕΛ/ΛΑΚ και να πάρουν την πιστοποίηση LPI; Ζητούν οι εργοδότες τους να είναι πιστοποιημένοι;

Sonia: Το κίνητρο και οι στόχοι των σπουδαστών που μελετούν ΕΛ/ΛΑΚ και θέλουν να πιστοποιηθούν είναι να βρουν μια δουλειά ή να δημιουργήσουν μια άλλη και να είναι πιο ανταγωνιστικοί στην εθνική και τη διεθνή αγορά. Στην πραγματικότητα η κατάσταση στην οικονομία ΤΠ της Τυνησίας είναι πως υπάρχουν πολλές εταιρείες offshore οι οποίες έχουν αρκετή δουλειά από διεθνείς αγορές και έτσι οι εργοδότες έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα όταν οι μηχανικοί τους είναι πιστοποιημένοι.

maddog: Ποια είναι η μέση ηλικία των μαθητών σας;

Sonia: Από 22 εως 35 έτη και αρκετοί από αυτούς τους μαθητές είναι επίσης πολύ ενεργοί σε τοπικά LUGs όπως η Ομάδα Ubuntu της Τυνησίας.

maddog: Πως εκπαιδεύονται οι περισσότεροι από τους υποψηφίους σας για την λήψη της πιστοποίησης;

Sonia: Έχουμε συνάψει συνεργασίες με πανεπιστήμια που μας επιτρέπουν να ενσωματώσουμε την πιστοποίηση LPIC-1 στα μαθήματα των σπουδαστών έτσι ώστε να έχουν μια ιδέα σχετικά με τα περιεχόμενα του προγράμματος πιστοποίησης LPI. Στο LPI-Maghreb έχουμε αναπτύξει μια e-learning πλατφόρμα για να βοηθήσουμε τους σπουδαστές να προετοιμαστούν για την πιστοποίηση LPI (LPIC-1) και ετοιμάζουμε και τον ίδιο τύπο πλατφόρμας για το επίπεδο LPIC-2.

maddog: Έχετε αρκετές γυναίκες που δηλώνουν συμμετοχή σε εκπαίδευση για διαχείριση συστημάτων και πιστοποίηση;

Sonia: Ναι, φυσικά οι γυναίκες έχουν την θέση τους στον τομέα ΤΠ και για το LPI το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν για εκπαίδευση διαχείρισης συστημάτων και πιστοποίηση είναι περίπου 30%.

[Σημείωση από τον Maddog: Αυτή ήταν μια κύρια ερώτηση, γιατί γνώριζα τον Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης της Τυνησίας και το γεγονός πως οι γυναίκες κατέχουν περισσότερο από το 20% των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας.]

maddog: Ποια είναι η δική σου ιστορία σχετικά με τις ΤΠ; Με το Linux;

Sonia: Οι σπουδές μου ήταν στην τεχνολογία e-learning και μέσα από την εμπειρία μου με το εκπαιδευτικό σύστημα της Τυνησίας έχω βρει πως το ΕΛ/ΛΑΚ είναι μια μεγάλη λύση που μπορεί να βοηθήσει τους σπουδαστές να λάβουν γνώση ΤΠ ώστε να ανακαλύψουν, να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν λύσεις ΤΠ. Το ΕΛ/ΛΑΚ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη λήψη γνώσης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

maddog: Sonia, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, για να μου πεις λίγα πράγματα σχετικά με την Τυνησία και την βιομηχανία ΕΛ/ΛΑΚ εδώ. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας;

Sonia: Ελπίζω πως θα βρείτε στις απαντήσεις μου μια ιδέα για την Τυνησία, μια μικρή χώρα αλλά ένα μεγάλο έθνος, οπότε είστε ευπρόσδεκτοι να επενδύσετε στις προσπάθειές μας.

0