Τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα και αλλού (ή όταν το Linux Certification είναι αναγκαίο)

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό portal τεχνολογικών ειδήσεων OSArena από το χρήστη amalia1966 και αναδημοσιεύεται στη Γωνιά της Κοινότητας κατόπιν άδειας του εκδότη.

Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι… στο εξωτερικό όμως;

Πριν μήνες κι ενώ σπούδαζα ακόμα, είχα μπει σε μια σελίδα στο facebook, που είχε να κάνει με συμβουλές σε θέματα troubleshooting στους υπολογιστές. Ο ένας από τους τρεις διαχειριστές δηλώνει Τεχνικός Η/Υ σε μεγάλη ελληνική εταιρεία τ’ όνομα της οποίας δεν αναφέρω για ευνόητους λόγους. Θεώρησα λοιπόν κι εγώ σωστό να παρακολουθήσω την ομάδα για να μαζεύω πληροφορίες για το επάγγελμα που έχω επιλέξει και πως θα μπορούσα να χειριστώ τυχόν προβλήματα που θα μου προκύψουν στον μέλλον στη δουλειά… ήδη από τις πρώτες κουβέντες κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τύπο και ότι οι απαντήσεις που έδινε μάλλον άνηκαν σε ερασιτέχνη αυτοδίδακτο κάτι που ήταν φανερό ακόμα και για μένα που ήμουν καινούρια στον τεχνικό τομέα! Η έκπληξη μου ήταν το γεγονός ότι δουλεύει σε μια απ’ τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της κατασκευής συστημάτων Η/Υ. Ο λαός μας πάντα έλεγε:

ότι δηλώσεις είσαι…

Και φυσικά αυτό ίσχυε και απ’ ότι φαίνεται εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα! Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά. Δεν φτάνει να λες ότι είσαι πρέπει και να το αποδεικνύεις! Έχεις περάσει τις απαραίτητες εξετάσεις; Διαθέτεις τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και πτυχία??? Στην Αυστρία ζω εδώ και 9 χρόνια και ένα πράγμα που με έχει εντυπωσιάσει είναι ο τρόπος που χειρίζονται τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Τα σχολεία τους από το δημοτικό που είναι μόλις 4 τάξεις, μέχρι το “Γυμνάσιο” τους που είναι 8, προετοιμάζονται τα παιδιά για να βρουν αυτό που θέλουν να γίνουν επαγγελματικά! Τελειώνοντας το δημοτικό μπαίνεις στην κατώτερη βαθμίδα του Γυμνασίου που είναι 4 τάξεις. Έχεις έφεση στα μαθήματα τότε πηγαίνεις στην ανώτερη βαθμίδα, άλλες 4 τάξεις, που συνήθως κάνεις μια σχετική εξειδίκευση στο τι θ’ ακολουθήσεις και ετοιμάζεσαι για Πανεπιστήμιο ή άλλες Ανώτερες κι Ανώτατες Σχολές. Αν το διάβασμα δεν σου πηγαίνει υπάρχουν οι τεχνικές επαγγελματικές σχολές και φυσικά οι σχολές μαθητείας! Μαθαίνεις ένα επάγγελμα στην πράξη. Και για μπογιατζής να θες να πας που λέει ο λόγος περνάς σχολή, παράλληλα με την πράξη! Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει και μετά την 8η τάξη. Μόνο που στην 8η έχεις την δυνατότητα να κάνεις ένα είδος εξετάσεων για το πόσο ικανός είσαι για ανώτατες σπουδές. Εάν πετύχεις, έχεις την δυνατότητα να σπουδάσεις αυτό που θέλεις! Ναι, καλά ακούσατε, αυτό που θέλεις εσύ και όχι αυτό που θέλει το κράτος!

Στην δική μου την περίπτωση μπήκαν σ’ εφαρμογή τα Προγράμματα του ΟΑΕΔ Αυστρίας για γυναίκες, που όπως και πολλά άλλα προγράμματα (για νέους, για ανθρώπους άνω των 50 κλπ) είναι επιδοτούμενα από τα κοινοτικά κονδύλια. Κονδύλια τα οποία παίρνουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της ΕΕ όπως και η Ελλάδα! Μπαίνοντας στο πρόγραμμα Γυναίκες στα Τεχνικά Επαγγέλματα μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω Τεχνικός Η/Υ. Η ηλικία μου ή την εθνικότητα μου ήταν αδιάφορη! Για μέσο δεν συζητάμε… αυτό είναι μια λέξη σχεδόν άγνωστη στους πολίτες αυτής της χώρας! Η γνωριμία μετράει αργότερα στο να βρεις δουλειά ίσως, αλλά αν δεν έχεις και την γνώση, δεν μπορείς να πας παρακάτω… Πέρασα λοιπόν τεστ για να μπω στην ταχύρρυθμη σχολή που παρακολούθησα και μετά μια προπαρασκευαστική φάση με ακόμα περισσότερα τεστ στις γλώσσες Αγγλικά και Γερμανικά, στα μαθηματικά και στην γνώση σε Η/Υ! Στο κυρίως πρόγραμμα της σχολής εκτός από το μαθησιακό μέρος, περιλαμβάνονταν και οι εξετάσεις για ECDL, Μιcrosoft MCSA Desktop & Server, Linux LPIC & δίκτυα Cisco CCNA. Όλα πληρωμένα από τον ΟΑΕΔ Αυστρίας και τα κοινοτικά κονδύλια που απορροφούνται πλήρως για την κατάρτιση των ανέργων! Και απευθύνονται σ’ όλους όχι μόνο στους “φίλους και γνωστούς”! Προσωπικά προτίμησα να αφήσω αυτές τις εξετάσεις γι αργότερα και να απορροφηθώ στην εκπαίδευση μου. Βγαίνοντας στην αγορά εργασίας θ’ αποφάσιζα τι από τα παραπάνω θα κάνω σαν μετεκπαίδευση ώστε να ολοκληρώσω την πρώτη φάση σαν νέα επαγγελματίας!… Πράγμα που ακριβώς κάνω τώρα.

Μέσα από την έρευνα μου παρατήρησα για παράδειγμα, ότι ένα μεγάλο ποσοστό, ολοένα αυξανόμενο, ζητάει να έχεις γνώσεις Linux κατά προτίμηση να έχεις και το ανάλογο Certification που πιστοποιεί την ιδιαίτερη αυτή γνώση. Ελέγχοντας το τι υπάρχει, βρήκα πολλές δυνατότητες μετεκπαίδευσης και προετοιμασίας για τις παραπάνω Πιστοποιήσεις, στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιδοτούμενες από τον εδώ ΟΑΕΔ αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αυστρίας. Εδώ πρέπει να προσθέσω και το πρόγραμμα πρακτικής που ακολουθούν μετά το επιτυχές πέρας της εκπαίδευσης. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα βγεις σαν πλήρως καταρτισμένος/η επαγγελματίας στην αγορά εργασίας και όχι ότι δηλώνεις απλά… Σημαντικό είναι ότι καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών εξακολουθείς να παίρνεις το ταμείο ανεργίας ή τα κοινωνικά βοηθήματα που παρέχει η πολιτεία (γύρω στα 750€) συν 100€ μετά το πρώτο 3μηνο και 200€ μετά το δεύτερο 3μηνο σαν μπόνους αν συνεχίσεις την εκπαίδευση. Αν δεν έχεις πρόσβαση σε κάποιο απ’ τα κοινωνικά βοηθήματα βγαίνει ένα ανάλογο ποσό για να καλύψεις τα έξοδα διαβίωσης σου κατά την διάρκεια των σπουδών! Για να μπορείς ν’ αφοσιωθείς απερίσπαστος/η σ’ αυτό που κάνεις. Σαν κλείσιμο αναφέρω ότι το 1995 ήθελα να παρακολουθήσω την ανάλογη επιδοτούμενη σχολή για Η/Υ του ΟΑΕΔ στην Αθήνα… μάταια περίμενα φυσικά να με ειδοποιήσουν… μια φίλη που την είχε βγάλει μου είχε πει: μην περιμένεις να σε δεχτούν οι θέσεις είναι περιορισμένες και ήδη από πριν δοσμένες… απ’ την πίσω πόρτα στους δικούς τους… κι εγώ με μέσον μπήκα…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

0