LPI και η πρώτη μου διεθνής «δουλειά» ως επιβλέπων

του Jon «maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως. Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του διευθυντή επικοινωνίας του LPI, Scott Lamberton.

Μια από τις συνεισφορές μου στο LPI και για την οποία είμαι πολύ υπερήφανος, είναι ο συνεχής αλαλαγμός κυμβάλου για την διεθνοποίηση του LPI. Από την αρχή θυμάμαι τον εαυτό μου να μιλάει σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο για τα θέματα της γλώσσας, το κόστος της πιστοποίησης και την ευκολία εξεύρεσης και πραγματοποίησης των εξετάσεων.

Όπως και σε άλλες δράσεις του LPI, αναγνωρίζω ότι και άλλοι επίσης μίλησαν και εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα θέματα αυτά, αλλά για μένα ήταν κάτι ζωτικής σημασίας. Το LPI ή θα γίνόταν ένας διεθνής οργανισμός με ένα διεθνές πιστοποιητικό, ή θα ήταν αναποτελεσματικό για τις ανάγκες του GNU/Linux και του ΕΛ/ΛΑΚ.

Σίγουρα πολλά πράγματα απαιτούν χρόνο. Το LPI έπρεπε να αναπτύξει τις εξετάσεις του και να δημιουργήσει σχέσεις. Το LPI ξεκίνησε με πολύ μικρό προϋπολογισμό. Είχαμε σχεδιάζει να παραδώσουμε τις εξετάσεις σε πολλές γλώσσες, αλλά το να μεταφράσει κανείς τις ερωτήσεις και να τις τρέχει μέσα από τις ίδιες αυστηρές εξετάσεις που γίνονταν για τα αγγλικά διαγωνίσματα απαιτούσε χρόνο και χρήμα. Ακόμα και το γεγονός πως με αυστηρή μετάφραση, μπορούσαν να εισαχθούν υποδείξεις ή παρερμηνείες δημιούργησε προκατάληψη. Οι ερωτήσεις των διαγωνισμάτων θα έπρεπε να αξιολογηθούν και πάλι μετά από κάθε μετάφραση.

Έτσι, αν και το LPI δημιουργήθηκε στον Καναδά τον Οκτώβριο του 1999, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα το LPI δεν είχε πραγματοποιήσει καμία εξέταση στη Βραζιλία.

Είχα βρεθεί τη Βραζιλία πριν από το 2002, και μάλιστα και πριν από το 1999. Δύο χρόνια αφού είχα συναντήσει τον Linus Torvalds και λίγους μήνες αφού πρωτοκυκλοφόρησε η διανομή Alpha Linux της Red Hat Software, ταξίδεψα με το αεροπλάνο στο São Paulo το 1996 για να μιλήσω στο Πανεπιστήμιο του São Paulo (USP – University of São Paulo), όπου και είδα για πρώτη φορά υπολογιστικό σύστημα Beowulf υψηλών επιδόσεων να λειτουργεί με GNU/Linux. Το USP είχε 160 υπολογιστές συνδεμένους μεταξύ τους οι οποίοι δημιουργούσαν σε πραγματικό χρόνο γραφικά ποιότητας «Toy Story». Ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν Beowulf clusters να επεξεργαστούν καρέ κίνησης με την πάροδο του χρόνου, στο USP ήταν ικανοί να το κάνουν σε πραγματικό χρόνο. Στο USP χρησιμοποιούσαν επίσης το Beowulf για να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να αναλύσει μια μαστογραφία για τον καρκίνο από μια ημέρα σε λίγα λεπτά. Τέλος, χρησιμοποιούσαν το GNU/Linux για τη διαχείριση απομακρυσμένων συστημάτων Windows. «Όταν τα συστήματα Windows δεν ξεκινούν λέμε στο χρήστη να ξεκινήσει το GNU/Linux, και τότε τοποθετούμε μέσω FTP ένα νέο αντίγραφο των Windows στο συστημά τους. Είναι αυτό μια νόμιμη χρήση του GNU/Linux;» ρώτησε ο πρόεδρος της σχολής. Του είπα ότι κάθε χρήση του GNU/Linux ήταν μια νόμιμη χρήση του GNU/Linux.

Μετά από αυτό το ταξίδι άρχισα να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Βενεζουέλα, Περού, Ουρουγουάη και άλλες χώρες, αλλά εξακολουθούσα να πηγαίνω στη Βραζιλία πιο πολύ από τις άλλες, λόγω της έντονης δραστηριότητας στο ΕΛ/ΛΑΚ εκεί και απλά επειδή η Βραζιλία είναι η 12η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ήξερα ότι η Βραζιλία επρόκειτο να είναι μια ζεστή αγκαλιά για το GNU/Linux και το ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς αρκετά από τα άτομα του GNU/Linux εκεί, μπορούσαν να διαβάσουν και να γράψουν πολύ καλά αγγλικά, αλλά μερικές φορές ήταν δύσκολο να το αποδείξουν στους άλλους.

Τον Ιανουάριο του 2002, μια εκπαιδευτική εταιρεία στη Βραζιλία που ονομάζεται «4Linux» αποφάσισε ότι η Βραζιλία χρειάζεται μια πιστοποίηση για το GNU/Linux. Φυσικά κοίταξαν προς τη μεριά του LPI για την παροχή της πιστοποίησης αυτής. Ωστόσο, η νεότευκτη αντιπρόσωπος του LPI δήλωσε ότι μόνο οι εκπρόσωποι του LPI θα μπορούσαν να οργανώσουν τις εξετάσεις, και δεν ήταν οικονομικά αποδοτικό να πετάξει κάποιος από τον Καναδά στη Βραζιλία για τον έλεγχο 100 ή 200 ατόμων, ιδίως όταν ο Marcelo Marques, ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας 4Linux επέμεναν να λένε στο LPI πως $200 ήταν «πάρα πολλά χρήματα» για τις εξετάσεις.

Έξι μήνες ο Marcelo διατηρούσε επαφή με LPI και ρωτούσε πότε το LPI θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εξετάσεις στη Βραζιλία και ακόμη προσφερόταν να καταβάλει το ποσό για τους εκπαιδευτές ώστε να πάνε στην Βραζιλία για να κάνουν τις εξετάσεις και όλα τα χρήματα από τις εξετάσεις να πήγαιναν πίσω στο LPI. Για κάποιο λόγο δεν συντονιζόταν με το προσωπικό του LPI, αλλά εν τω μεταξύ η 4Linux δημιουργούσε ζήτηση για τις πιστοποιήσεις αναφέροντας το LPI στους μαθητές τους και μιλώντας τους για τη σημασία της πιστοποίησης.

Τελικά ο Marcelo τηλεφώνησε στον πρόεδρο του LPI στο Τορόντο του Καναδά. Ωστόσο, ο Marcelo δεν έλαβε υπόψη τη διαφορά ώρας και ενώ ήταν εννέα το πρωί στη Βραζιλία, ήταν μόλις έξι το πρωί στο Τορόντο. Ζαλισμένος από τον ύπνο, ο πρόεδρος του LPI συμφώνησε να στείλει κάποιον στη Βραζιλία για να διαχειριστεί μια διαδικασία γραπτών εξετάσεων.

Το LPI επικοινώνησε μαζί μου και στις 29 Ιουλίου, 2002 έστειλα ένα email στον Marcelo λέγοντάς του πως επρόκειτο να βρεθώ σε μια σειρά από ταξίδια, μεταξύ άλλων και για την Ουρουγουάη, και αν θα μπορούσα να πάρω τη χορηγία για αυτά τα ταξίδια θα μπορούσα να ταξιδέψω στο São Paulo για την επίβλεψη των εξετάσεων του LPI, στο δρόμο μου για την έκθεση LinuxWorld στη Γερμανία. Το Open Group ευγενικά έδωσε χορηγία για την «παράκαμψη» στο São Paulo, οπότε οι εξετάσεις προγραμματίστηκαν να πραγματοποιηθούν στις 23 Οκτωβρίου. Η 4Linux πλήρωσε τη διαμονή μου και τα γεύματά μου, και μάλιστα προσέλαβε έναν φωτογράφο για να πάρει στιγμιότυπα της εκδήλωσης.

Φυσικά για τον Marcelo και το υπόλοιπο προσωπικό του 4Linux υπήρχε πλέον μια μεγάλη βιασύνη για να διαφημίσουν τις εξετάσεις και να έχουν εν δυνάμει εξεταζόμενους καταχωρημένους και να τρέξουν την εκδήλωση. Ο Marcelo διαπραγματεύτηκε ακόμη και την τιμή και κατάφερε να τη ρίξει στα 150 ρεάλ από $200, μια μεγάλη μείωση για το LPI. Για να είμαστε δίκαιοι το κόστος του LPI δεν ήταν τεράστιο σε αυτές τις εξετάσεις, αφού ήμουν εγώ εκεί δωρίζοντας το χρόνο μου ενώ τα ταξιδιωτικά έξοδα ήταν καλυμμένα.

Ήταν μια τεράστια νίκη για την αγορά του GNU/Linux στη Βραζιλία και για την 4Linux. Ο Marcelo κι εγώ διοργανώσαμε τις εξετάσεις. Η 4Linux είχε ακόμα και ένα T-shirt για να γιορτάσει το γεγονός. [Χμμμ, πήρα ποτέ ένα από αυτά τα T-shirts;]

Ομολογώ πως ήμουν νευρικός, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που ήμουν ο «αρχηγός» με την ιδιότητα του επιτηρητή για την εξέταση. Είχα συνεργαστεί για την επιτήρηση με άλλους εκπροσώπους του LPI προηγουμένως, οργανώνοντας γραπτές εξετάσεις σε διάφορες εκδηλώσεις του GNU/Linux και ήξερα τι να κάνω, ωστόσο ήμουν νευρικός.

Φυσικά όλοι ήταν νευρικοί, και σε μια περίπτωση όπως αυτή το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να θυμηθείτε το διάσημο απόσπασμα από το «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy»:

Μην πανικοβάλλεστε

το οποίο τους το επανέλαβα πολλές φορές. Ήθελα επίσης να τους πω πως η σωστή απάντηση ήταν «42», αλλά θεώρησα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει την εξέταση, και έτσι κρατήθηκα. Κατάφερα να σπάσουμε τον πάγο με μερικά ακόμη αστεία και παρά το εμπόδιο της γλώσσας οι περισσότεροι άνθρωποι κατάλαβαν… τα ανέκδοτα βοήθησαν στην άμβλυνση της έντασης.

Είχα πάρει μαζί και μερικά «δώρα» για τους εξεταζόμενους, συμπεριλαμβανομένου ενός ρολογιού που δημιουργήθηκε από ένα CD-ROM υπογεγραμμένο από τον Linus Torvalds και έτσι μετά από τις εξετάσεις έπεσε κλήρος για τα βραβεία.

Στις 24 Οκτωβρίου 2002 έστειλα το παρακάτω email στα κεντρικά του LPI, καθώς θα πετούσα για τη Γερμανία:

Γεια, σκέφτηκα απλά ότι θα έπρεπε να γράψω μια έκθεση σχετικά με την επιτυχή εξέταση των 101 φοιτητών στο São Paulo χθες. Θα φωτοτυπήσω τα φύλλα των εξετάσεων αύριο όταν επιστρέψω στις ΗΠΑ και θα τα αποστείλω με το ταχυδρομείο στη Wilma. Ο Marcelo Marques ήταν κάτι περισσότερο από ένας οικοδεσπότης και διαμεσολαβητής, ήταν (και είναι) ένας καλός φίλος, και το προσωπικό της 4Linux με έκανε να αισθάνομαι κάτι περισσότερο από το να βρίσκομαι «στο σπίτι μου». Είμαι πολύ χαρούμενος που κάναμε αυτό το πράγμα για αυτούς.

Maddog

Η 4Linux έπειτα δημιούργησε μια ΜΚΟ στη Βραζιλία για την προώθηση της πιστοποίησης LPI. Το 2006 ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο LPI αποφάσισε να δημιουργήσει επίσημους συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, και η 4Linux έκλεισε την ΜΚΟ της και έγινε επίσημος συνεργάτης LPI.

Κατά τα τελευταία εννέα χρόνια το LPI συνέχισε ώστε να προσεγγίσει το παγκόσμιο κοινό σε μια συστηματική, βιώσιμη βάση. Δημιουργούνται παγκοσμίως συνεργασίες, μεταφράζονται οι εξετάσεις στην εκάστοτε επίσημη γλώσσα όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο και συμφέρει από οικονομικής άποψης, και συμβάλει στην προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ σε σημαντικά γεγονότα.

Εγώ (φυσικά) θα συνεχίσω να ταξιδεύω τον κόσμο κηρύσσοντας για το Ελεύθερο Λογισμικό και ωθώντας την εκπαίδευση και πιστοποίηση για διαχειριστές συστημάτων, αλλά αυτές οι πρώτες ημέρες στη Βραζιλία με τους ανθρώπους της 4Linux θα έχουν πάντα μια θέση στην καρδιά μου, με ή χωρίς T-shirt.

0