Ο πρώτος LPIC-3 πιστοποιημένος admin στην Ελλάδα!

Το LPI Greece, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τον πρώτο LPIC-3 πιστοποιημένο admistrator στην Ελλάδα, Nikola Sandic. Ο Nikola ο οποίος έδωσε τις εξετάσεις LPI 301 στο συνέδριο Fosscomm 2013 είναι διαχειριστής συστημάτων που ζει στην Αθήνα. Του ζητήσαμε για μια μικρή συνέντευξη ως ανάδραση για την συνολική εμπειρία του με την πιστοποίηση του LPI και τις σκέψεις για Open Source επαγγελματισμό σε γενικές γραμμές.

Nikola, πες μας λίγα λόγια σχετικά με τις επαγγελματικές δεξιότητες και την εργασία σου.

Γεια σας! Είμαι ένας έμπειρος επαγγελματίας με μεγάλο εύρος δεξιοτήτων, που αποκτήθηκαν μέσα από διάφορες θέσεις και freelance εργασία σε πολλές χώρες. Ανακάλυψα πως είχα όλο και περισσότερο μια τάση προς τη διαχείριση συστημάτων Linux, κάτι που αρχίζει να κυριαρχεί στις σύγχρονες επιχειρήσεις, και έτσι αποφάσισα πως η καριέρα μου μάλλον θα πρέπει να κινείται περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω εξάπλωση του Linux εξακολουθεί να είναι ο σχετικά μικρός αριθμός των ειδικευμένων επαγγελματιών που είναι εξοικειωμένοι με αυτό.

Ποια ήταν η βασική ανάγκη που σε οδήγησε να πάρεις μια πιστοποίηση;

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Παλαιότερα, αρκούσε να δείξει κανείς την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και γνήσια επιθυμία να εργαστεί σκληρά και να βελτιώσει τον εαυτό του ώστε να προσληφθεί. Σήμερα, που αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει να έχετε όλα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορείτε να πάρετε. Και τα πράγματα μάλλον θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα όσο προχωράμε.

Επίσης, είμαι κυρίως αυτοδίδακτος άνθρωπος. Μου συμβαίνει συχνά να πω χαριτολογώντας ότι στο σημερινό κόσμο, ακόμη και η γιαγιά μου θα μπορούσε να γίνει ένας καλός sysadmin. Δεν υπάρχει πλέον κάποια μυστική γνώση αδύνατο να αποκτηθεί από τρίτους, όλες οι πληροφορίες είναι δωρεάν και διαθέσιμες κάπου στο διαδίκτυο. Το μόνο που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά, πάθος και αφοσίωση και μπορείτε να επιτύχετε κάτι που έχετε στο μυαλό σας. Έχω μάθει να παίζω ένα μουσικό όργανο χρησιμοποιώντας μόνο internet. Μαθαίνω σήμερα μια ακόμη ξένη γλώσσα χρησιμοποιώντας πάλι μόνο το internet. Έτσι, είναι κάτι καλό να υπάρχει μια αξιόπιστη οργάνωση, όπως το LPI, για να επιβεβαιώσει κάποιος οτι έχει πράγματι τις γνώσεις που απέκτησε.

Σε ποιο βαθμό η πιστοποίηση σε βοήθησε ή περιμένεις να σε βοηθήσει στο μέλλον;

Αυτό είναι δύσκολο να πω. Έχω αποκτήσει την πιστοποίηση κατά τη διάρκεια της πολύ κακής οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και οποιοδήποτε άμεσο όφελος από αυτή είναι πολύ αμφισβητήσιμο. Ωστόσο, περιμένω να επωφεληθώ από την πιστοποίηση LPIC που πήρα μου κάποια στιγμή στο μέλλον, και δυστυχώς, μάλλον μακριά από την Ελλάδα, όπου έχω περάσει πολλά καλά χρόνια.

Θα πρότεινες σε άλλους επαγγελματίες του Open Source να πιστοποιηθούν;

Προτείνω σχεδόν για όλους, ακόμη και όποιον ενδιαφέρεται έχοντας κάποια απόσταση για το Linux να λάβει μια πιστοποίηση LPIC-1, καθώς η μελέτη γι ‘αυτή διδάσκει μερικά πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα. Το πιστοποιητικό υψηλού επιπέδου θα πρέπει να εξετάζεται ως περίπτωση εάν έχει κάποιος ήδη σταθερή επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση συστημάτων Linux / Unix. Εγώ προσωπικά ήθελα να σταματήσω στο LPIC-2, αλλά χάρη στις προσπάθειες του Κώστα Μπουκουβάλα από το LPI Greece που οργάνωσε το Exam Lab στην Αθήνα, έχω έδωσα εξετάσεις στο Exam 301 και στη συνέχεια έγινα ο πρώτος πιστοποιημένος LPIC-3 admin στην Ελλάδα, κάτι που δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή.

Ποια είναι η άποψή σου για το μέλλον των υπηρεσιών Open Source στο Web; Πρόκειται το Cloud και τα Big Data να κατακτήσουν την αγορά;

Σίγουρα! Είναι ήδη προφανές ότι είναι το μέλλον της πληροφορικής.

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις και σου εύχομαι το καλύτερο για την καριέρα σου!

Ευχαριστώ ! Όλα τα καλύτερα για σας προσωπικά και για τον οργανισμό του LPI!

0