Η πιστοποίηση ΤΠ και η αξία που πήρα εγώ από αυτή

bsd_10του Joshua Ebarvia, προγραμματιστή Java, διαχειριστή συστημάτων και λέκτορα κολλεγίου. Το πάθος του είναι η εργασία και η χρήση λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται στο UNIX ή αποτελούν κλώνους του UNIX.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Ebarvia καθώς και του υπεύθυνου επικοινωνίας του Linux Professional Institute, Scott Lamberton.

(Σημείωση συντάκτη: Το άρθρο «Η πιστοποίηση ΤΠ και η αξία που πήρα εγώ από αυτή» του Joshua Ebarvia δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2010 του BSD Magazine)

Αφού αποφοίτησα από το κολλέγιο, δημιούργησα ένα λογαριασμό για ένα ιστότοπο online δημοσίευσης βιογραφικού.

Κατα την δημιουργία του online βιογραφικού μου, σκόνταψα σε ένα πεδίο που ζητούσε για πιστοποιήσεις ΤΠ. Εκείνη τη στιγμή, δεν είχα κάτι να συμπληρώσω σε εκείνο το πεδίο. Δεν είχα μάλιστα καμία ιδέα πως οι πιστοποιήσεις ΤΠ θα ήταν κάτι που μπορούσε να μπει σε κάποιο βιογραφικό. Έτσι, άφησα το πεδίο και κενό και συμπλήρωσα το online βιογραφικό μου.

Μερικά χρόνια περάσανε αφού το βιογραφικό μου ήταν στο διαδίκτυο και δεν είχα λάβει emails ή τηλεφωνήματα από εργοδότες που χρησιμοποιούσαν αυτό τον ιστότοπο δημοσίευσης βιογραφικών. Σκέφτηκα πως κάτι έλλειπε. Έπρεπε να ξεχωρίσω και το βιογραφικό ώστε να το δουνε πιθανοί εργοδότες και να το έχουν υπ’ όψιν τους για προσλήψεις. Έψαξα και είδα στις πιστοποιήσεις ΤΠ από διαφορετικούς προμηθευτές και τεχνολογίες και αποφάσισα πως ήθελα να πάρω μια τέτοια. Από τη στιγμή που η εταιρεία που εργαζόμουν χρησιμοποιούσε διάφορες διανομές του GNU/Linux, μια πιστοποίηση στο GNU/Linux θα έπρεπε να ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να πάρω. Είχα χρησιμοποιήσει πολλές πηγές μελετώντας τα συστήματα GNU/Linux, από διαδικτυακά αλλά και τυπωμένα υλικά εως blogs και tutorials. Επίσης χρησιμοποίησα διαδικτυακά διαγωνίσματα εξάσκησης για να εξοικειωθώ με τα θέματα. Όταν ήμουν έτοιμος, δήλωσα για να δώσω τις εξετάσεις LPI 101 και τις πέρασα. Έπειτα πέτυχα και στις εξετάσεις LPI 102. Έτσι είχα αποκτήσει την πιστοποίηση LPIC-1.

 

Αφού έλαβα το πιστοποιητικό μου, αμέσως ενημέρωσα το online βιογραφικό μου και έγραψα LPIC-1 στο πεδίο πιστοπιοήσεων ΤΠ. Ύστερα από λίγες ημέρες έλαβα μερικά emails από ένα site το οποίο περιείχε μια λίστα με εργοδότες που είχαν δει το βιογραφικό μου. Πράγματι, η πιστοποίηση ΤΠ τράβηξε την προσοχή των εργοδοτών και εγώ απέκτησα αξία. Δεν ήμουν ευχαριστημένος μόνο με μια πιστοποίηση και έτσι έλαβα και την SCJP από την Sun Microsystems. Πέρασα τις εξετάσεις και ενημέρωσα το online βιογραφικό μου.

Όπως περίμενα, έλαβα emails για εργασία. Τώρα επίσης δέχομαι αρκετά τηλεφωνήματα από εργοδότες που μου λένε «Είδαμε το online βιογραφικό σας, τι θα λέγατε για μια συνέντευξη για τη θέση ….. ;» Αυτό ήταν πολύ ικανοποιητικό για μένα. Η κατοχή μιας πιστοποίησης είναι και προσωπική αλλά και επαγγελματική επιβράβευση. Είναι κατα κάποιον τρόπο μια διαδικασία αυτο-ολοκλήρωσης. Πρώτα απόλα, μαθαίνεις αρκετά πράγματα μελετώντας, εξασκούμενος και οδηγούμενος με το δικό σου τρόπο βάσει της εξεταστικής ύλης. Μιλώντας για μένα, έμαθα πολλά από την προετοιμασία που έκανα για τις εξετάσεις. Τα πράγματα που έμαθα δεν ήταν καθημερινά πράγματα. Αντιθέτως, ήταν προχωρημένα θέματα που κυμαίνονταν από τα εσωτερικά του υπολογιστή σε θεμελιώδεις αρχές μέχρι και εφαρμογές. Ήμουν χρήστης GNU/Linux πριν από την πιστοποίησή μου και έγινε ένας Δυναμικός GNU/Linux χρήστης αφού την απέκτησα. Οι ικανότητες που έμαθα από το LPIC-1 αποτέλεσαν τη βάση για τη μελέτη και χρήση του λειτουργικού συστήματος FreeBSD. Παρ’ όλο που το GNU/Linux και το FreeBSD έχουν τις διαφορές τους, έχουν κάτι κοινό και αυτό είναι οι ρίζες στο UNIX (κατασκευασμένο να δρά ως τέτοιο και βασισμένο σε αυτό, αντιστοίχως). Διάβασα μερικά υλικά μελέτης απο καιρού εις καιρόν ώστε να διατηρήσω τις ικανότητες μου. Ξέρω στα σίγουρα πως κάποιος μπορεί να σκουριάσει εαν δεν χρησιμοποιεί συνεχώς τις ικανότητες που απέκτησε. Έτσι το να είναι κανείς πιστοποιημένος σε μια τεχνολογία δεν σημαίνει πως είναι και δάσκαλος της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Οποιαδήποτε θα πρέπει να αναβαθμίζει τις ικανότητές της διερευνώντας τα θέματα και εξετάζοντας τις προόδους σε αυτή τη τεχνολογία.

Τώρα σκοπεύω να δώσω εξετάσεις για την πιστοποίηση BSDA. Σύμφωνα με αυτούς που την παρέχουν, η πιστοποίηση BSDA είναι διαθέσιμη μόνο σε εκδηλώσεις και συνέδρια καθώς δεν έχουν συνδεθεί με τους μηχανισμούς παράδοσης εξετάσεων της Prometric ή της Pearson VUE. Σκοπεύω βελτιώσω και να εμβαθύνω τις ικανότητες μου και τις γνώσεις μου στο FreeBSD. Ελπίζω δε, μια μέρα να μπορέσω να δώσω εξετάσεις για την πιστοποίηση BSDA και να τις περάσω.

Η πιστοποίηση από μόνη της ΔΕΝ είναι αρκετή (κατά την προσωπική μου άποψη) για να είναι κανείς παραγωγικός και ανταγωνιστικός. Στην σημερινή υψηλά ανταγωνιστική αγορά, θα πρέπει να είναι κανείς αρκετά ικανός και έμπειρος. Η κατοχή μιας ή περισσοτέρων πιστοποιήσεων δεν σας εγγυάται πως θα βρείτε μια δουλειά που να σας παρέχει υψηλό μισθό απλά αυξάνει τις πιθανότητες σε σχέση με αυτούς που απλώς ψάχνουν εργασία. Υπό αυτή την οπτική γωνία, οι πιστοποίησεις ΤΠ, οι αποδεδειγμένες ικανότητες και η εμπειρία είναι τα κομμάτια που συναποτελούν την αιχμή του δόρατος στη σημερινή αγορά.

0