Μην είστε σπασίκλες!

του Jon «maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως. Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του διευθυντή επικοινωνίας του LPI, Scott Lamberton.

Πρόσφατα μιλούσα με κάποιους επενδυτές σχετικά με ένα νέο έργο όπου διαχειριστές συστημάτων θα αποτελούσαν οι ίδιοι το δυναμικό πωλήσεων του εαυτού τους για τις υπηρεσίες ΤΠ. Οι επενδυτές μου είπαν πως αυτό ποτέ δε θα μπορούσε να λειτουργήσει εξαιτίας του γεγονότος πως «οι κομπιουτεράδες είναι nerds» και δεν έχουν τα κοινωνικά προσόντα για να είναι πωλητές.

Σοκαρίστηκα λίγο από αυτό, επειδή είχα επιστρέψει μόλις από μια μεγάλη εκδήλωση που καλείται «Campus Party», όπου 6800 νέοι άνθρωποι μαζεύονται για να αλληλεπιδράσουν και να δει ο ένας σε τι δουλεύει ο άλλος. Παρ’ ότι είναι αλήθεια πως πολλοί από αυτούς απλά «τουιτάρουν» στο άτομο που κάθεται δίπλα τους, εντούτοις μιλούσαν επίσης, αγκαλιάζονταν, γελούσαν και μοιράζονταν φαί και ποτό.

Πιστεύω πως το στερεότυπο του κλασσικού «σπασίκλα» των υπολογιστών έρχεται από πολλά χρόνια πίσω: άνθρωποι που φορούν λευκά μπλουζάκια, γυαλιά με χοντρό μαύρο σκελετό και προστασία τσέπης είναι η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το άτομο που δεν έκανε ποτέ φίλους, δεν είναι κοινωνικές ικανότητες και επομένως έβρισκε τη μοναδική «παρέα» του σε μια μηχανή. Δυστυχώς, όπως τα περισσότερα στερεότυπα, ακόμα και αυτός ο άνθρωπος ήταν σπάνιος… αλλά μέσα σε ένα πληθυσμό χιλιάδων (ή σήμερα εκατομμυρίων) μπορεί να βρει κανείς αρκετούς ανθρώπους αυτού του τύπου ώστε να διαιωνίσει το στερεότυπο.

Σε αυτό το σημείο θέλω να διαφοροποιήσω τον όρο «nerd» από τον όρο «geek». Για μένα ένας «geek» είναι κάποιος που είναι πάρα πολύ παθιασμένος με ένα συγκεκριμένο πράγμα. Για τον μέσο άνθρωπο η «geekiness» σχετίζεται με κάτι τεχνικό, αλλά για μένα ένας «geek» μπορεί να είναι ένας «μουσικός geek», «αθλητικός geek», «μαθηματικός geek», «ιστορικός geek» ή οποιοδήποτε άλλο άτομο παθιασμένο με κάποιο αντικείμενο. Ένας geek, παρ’ όλα αυτά είναι γενικά φυσιολογικός. Ενδιαφέρονται να βγαίνουν  ραντεβού, να έχουν φίλους και να είναι ενεργά μέλη της οικογένειάς τους. Έχουν κοινωνικές ικανότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συζήτηση και το γέλιο. Έχουν ένα «look», είτε αυτό είναι punk, κλασσικό, «άνετο», ή οτιδήποτε. Συχνά μάλλιστα η geekiness σε ένα συγκεκριμένο θέμα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Είναι σημαντικό να τα γνωρίζει αυτά κανείς, γιατί αν είσαι nerd και θέλεις να γίνεις επιχειρηματίας, έχεις πρόβλημα. Αλλά αν είσαι geek και θέλεις να γίνεις επιχειρηματίας, προχώρα!

Έχω ένα αίσθημα πως είναι ευκολότερο να διδάξει κανείς έναν τεχνικό geek πως να είναι επιχειρηματίας, απ’ ότι το να διδάξει έναν «επιχειρηματικό geek» τα πάντα που πρέπει να χρειάζεται για να αποκτήσει τεχνικές γνώσεις. Τα καλά νέα και για τους δύο είναι πως δε χρειάζεται να γίνει κάποιος expert στον τομέα του άλλου, αλλά μπορεί να στηριχθεί σε κάποιον προσλαμβάνοντάς τον για να τον βοηθήσει κατά την πορεία.

Ως ένας αληθινός «computer geek», που προσπαθεί να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν:

  • Εξασκήστε τις ικανότητες επικοινωνίας σας» και τις γραπτές και τις διαπροσωπικές.
  • Εαν κάνετε διεθνείς συνεργασίες, συνειδητοποιήστε πως τα εθιμοτυπικά και οι μέθοδοι ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.
  • Ντυθείτε για την επιτυχία. Αυτό δε σημαίνει πάντα «κοστούμι, κοντό μαλλί και ξύρισμα» αλλά «καθαρός και κομψός».
  • Να είστε επαγγελματίες. Σεβαστείτε τον χρόνο του άλλου ανθρώπου αλλά και τις ιδέες του.
  • Συνειδητοποιήστε πως οι πελάτες συνήθως δεν επιθυμούν «Ελεύθερο Λογισμικό» ή «Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα». Απλά ζητούν «λύσεις» οι οποίες να έχουν μακρά ζωή, να είναι ευέλικτες, ανεξάρτητες από προμηθευτές και να έχουν όλες τις ιδιότητες που έχει το ΕΛ/ΛΑΚ γενικότερα. Αλλά είναι η λύση που θα πρέπει να πωληθεί.

Το LPI πιστεύει σε αυτή τη φιλοσοφία και οι πιστοποιήσεις κτίζονται διασφαλίζοντας πως οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες έχουν τα εργαλεία που χρειάζεται για να προσφέρουν αυτές τις λύσεις.

0