Σαρανταδύο Χρόνια Συσσώρευσης… καιρός κάτι να δοθεί. Latinoware, Foz do Iguaçu, Brazil 2011

του Jon «Maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως

Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του υπεύθυνου επικοινωνίας του Linux Professional Institute, Scott Lamberton.

Ο πρόσφατος θάνατος της μητέρας μου, του πατέρα μου και μερικών άλλων μελών της «ευρύτερης οικογένειας» αλλά και φίλων μου θύμισαν για ακόμα μια φορά την δική μου θνητότητα.

Δεν θεωρώ το εαυτό μου ως γέρο στα 61. Νομίζω οτι είμαι ένας νέος άνδρας εικοσιενός, μέχρι που κοιτώ στο καθρέπτη και αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός ο γέρος που κοιτάει σε μένα, ή όποτε πρέπει να σηκωθώ στη μέση της νύχτας και να απαντήσω το κάλεσμα της φύσης στο οποίο ένας νεαρός θα μπορούσε να αντισταθεί ως το πρωί (εκτός και αν είχα πιει μια σημαντική ποσότητα αλκοολ την προηγούμενη νύχτα, κάτι το οποίο σπάνια κάνω πλέον).

Ένα άλλο θέμα το οποίο έχω είναι οτι κρατάω, συσσωρεύω πράγματα. Όχι πράγματα μεγάλης χρηματικής αξίας, αλλά πράγματα συναισθηματικής αξίας.

Ένα αντικείμενο παραδείγματός χάριν, πριν να γίνει δημοφιλές το Unix ήταν ένα πακέτο εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στο να κάνει τα προγράμματα περισσότερο φορητά (portable). Ένα από αυτά τα εργαλεία ήταν το RatFOR (το οποίο αναπτύχθηκε από τον Brian Kernighan των Εργαστηρίων Bell το 1974), το οποίο σημαίνει «Rational FORTRAN» («Ορθολογική FORTRAN») και αποτελεί μέρος μιας ομάδας «Εργαλειών Λογισμικού» που χρησιμοποιούσαν τότε οι άνθρωποι. Η Ορθολογική FORTRAN χρησιμοποιούσε ακολουθίες ελέγχου οι οποίες είχαν «αδιάντροπα κλαπεί» από την «C» (όπως ο ίδιος ο Brian έχει δηλώσει), αλλά επίσης έκαναν το compile προγραμμάτων εκπληκτικά ταχύτατα για εκείνες τις εποχές. Φυσικά υπήρχαν μπλουζάκια σχετικά με τα «Software Tools», ένα από τα οποία είχε τη ζωγραφιά ενός ποντικού να κάθεται σε ένα πιάνο με ένα μανουάλι. Ο ποντικός φορούσε ένα ρούχο με τον αριθμό «4» πάνω του (RatFOR), και πρόφερε τις λέξεις «Software Tools» με την ουρά του. Έχω δυο από αυτά τα μπλουζάκια τα οποία δεν τα έχω φορέσει ποτέ, είναι ακόμα στη τσάντα με την οποία τα παρέλαβα. Αν δεν με απατά η μνήμη μου αυτά τα t-shirts είναι σχεδόν σαράντα χρονών παλιά.

Έχω ακόμα παλιότερη memorabilia από την βιομηχανία υπολογιστών… ΠΟΛΥ παλιότερη. Έχω επίσης πάνω από 7000 άλλα t-shirts τα περισσότερα από τα οποία δε τα έχω φορέσει ποτέ, ντουλάπες ολόκληρες με ποτήρια τα οποία προέρχονται από εταιρείες λογισμικού οι οποίες δεν υφίστανται πλέον, αλλά και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται οτι υπήρξαν ποτέ, και αρκετή ακόμα «memorabilia», που συμπεριλαμβάνει κομμάτια από υπολογιστές και διάσημους και άσημους.

Έχω ξοδέψει τα τελευταία 42 χρόνια συλλέγοντας αυτά τα αντικείμενα και τώρα πρέπει να ξοδέψω άλλα 42 χρόνια για να τα ξεφορτωθώ.

Κάποια πράγματα τα αγόρασα, αλλά και ένα σωρό από αυτά τα αντικείμενα μου έχουν δοθεί, είτε σε εμπορικές εκθέσεις ως διαφημιστικά, είτε ως δωρα. Η αξία τους δεν δημιουργείται από κάτι που έκανα όσο δημιουργείται από την σκληρή δουλειά και τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων που έχω γνωρίσει. Για μένα το να τα πουλήσω θα ήταν ένα χαστούκι για πολλούς ανθρώπους που μου τα δώσανε, αλλά εαν δεν τα δώσω με το σωστό τρόπο μπορεί να καταλήξουν σε μια αυλή να πωλούνται από ανθρώπους που δε γνωρίζουν ποια είναι η ιστορία τους.

Έτσι έχω αποφασίσει να πουλήσω κάποια από αυτά στο Ebay και να δωρίσω τα λεφτά σε έργα ελεύθερου λογισμικού ενώ άλλα θα χρησιμοποιηθου για να τονώσουν άμεσα διάφορα έργα. Κάποια από τα αντικείμενα μπορεί να καταλήξουν στο Computer History Museum στο Mountain View της Καλιφόρνια όπου κάποια χρόνια πριν πρότεινα τον Linus να γίνει Fellow.

Κάποιοι από εσας γνωρίζετε οτι η Linux International και εγώ βοηθήσαμε αρκετά το LPI στο ξεκίνημά του. Από τη στιγμή που πίστεψα στο μοντέλο πιστοποίησης του LPI και την ανάγκη γι’ αυτό, συνεισέφερα ένα συγκεκριμένο ποσό από την προσωπική μου περιουσία στο LPI έτσι ώστε αυτό να μπορέσει να ανταποκριθεί στα πρώτα του διαγωνίσματα. Αυτό επέτρεψε το LPI να ολοκληρώσει τις ψυχομετρικές μελέτες του, τελειοποιώντας την πρώτη δεξαμενή ερωτήσεων. Αρκετοί από το Διοικητικό Συμβούλιο του LPI, εμου συμπεριλαμβανομένου, επίσης συμμετείχαμε στην επιτροπή του LPI καθώς διαμόρφωνε τα τεχνικά και οικονομικά σχέδια. Ήμουν παρών στα πρώτα διαγωνίσματα του LPI που έγιναν στη Βραζιλία, χορηγία και επίβλεψη της 4Linux, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για το GNU/Linux στη Βραζιλία, η οποία επίσης πίστεψε (και πιστεύει) στο LPI.

Άλλα αντικείμενα της «συλλογής» μου θα χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε εξετάσεις LPI και να τονώσουν τον αριθμό των πιστοποιημένων στο LPIC-2, διαχειριστών συστημάτων, ειδικότερα ως υποστήριξη στο Έργο Cauã, το οποίο χρειάζεται εκατομμύρια ανθρώπους στη Βραζιλία, περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο εκπαιδευμένους στο LPIC-2 μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Με αυτή τη προοπτική, θα δοθούν εξετάσεις LPIC-2 στην έκθεση Latinoware φέτος υπό την επίβλεψη της 4Linux. Για αυτούς τους ανθρώπους η συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα δυο διαγωνίσματα (201 και 202) θα μπει σε διαγωνισμό για να κερδηθεί ένα ρολόι που κατασκευάστηκε από ενυπόγραφο από τον Linus Torvalds CD-ROM.

Το ρολόι είναι ένα απλό quartz το οποίο παίζει έξι μελωδίες:

  • Westminster Chimes
  • Ave Maria
  • Somewhere Over The Rainbow
  • Try to Remember
  • Rudolph the Red Nose Reindeer
  • Happy Birthday

Το CD-ROM είναι εκλεκτό και προήλθε από την μητρική εταιρεία του Linux Journal, SSC. Είναι η πρώτη ηλεκτρονική επανατύπωση ορισμένων από τα αρχικά τεύχη του Linux Journal και δόθηε σε εμπορικές εκθέσεις το 1998. Η SSC μου έδωσε μερικά και ζήτησα από τον Linus να μου τα υπογράψει. Όπως μπορείτε να δείτε, τότε θα μπορούσε κανείς να διαβάσει όλη την υπογραφή του. Σήμερα το μόνο που μπορεί κάποιος να διαβάσει είναι «L_______ T______» (ένα γράμμα «L» με μια γραμμή μετά από αυτό, και ένα γράμμα «Τ» με μια γραμμή μετά από αυτό). Εκείνες τις ημέρες υπέγραφε τα αυτόγραφα με την ησυχία του (όχι οτι τον κατηγορώ για τη σημερινή τεχνική του).

Έφερα τα μέρη και συναρμολόγησα το ρολόι μόνος μου, αλλά είναι ευχαρίστησή μου να δώσω αυτό το ρολόι σε ένα από τους ανθρώπους που θα εξεταστούν είτε στο ένα είτε στο άλλο από τα διαγωνίσματα του Επιπέδου ΙΙ στην διοργάνωση Latinoware.

Έχω μόνο ένα ακόμα από αυτά τα CD-ROMs και θα φτιάξω με αυτό ένα ρολόι στον τοίχο μου. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλα CD-ROMs που έχει υπογράψει ο Linus (έχει πολύ υπομονή μαζί μου), όπως επίσης και CD-ROMs τα οποία έχουν υπογραφεί από άλλους ανθρώπους όπως ο Mark Shuttleworth, ο Ken Thompson και ο Dennis Ritchie όπως και βιβλία που έχουν υπογραφεί απο ανθρώπους όπως ο Donald Becker (Beowulf supercomputers) και άλλες αξιοσημείωτες προσωπικότητες της πληροφορικής. Αυτά τα CD-ROMs, βιβλία και άλλα πράγματα θα εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Δεν μπορώ να υποσχεθώ αντικείμενα όπως αυτά σε κάθε εξέταση LPI, αλλά ελπίζω να συνεχίσω να υποστηρίζω το LPI με διάφορα πράγματα σε εξεταστικά events στο μέλλον.

maddog

0