Δέκα λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το GNU/Linux

του Jon «Maddog» Hall, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Linux International και πρωτοπόρο στο χώρο του GNU/Linux παγκοσμίως.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας του κυρίου Hall καθώς και του υπεύθυνου επικοινωνίας του Linux Professional Institute, Scott Lamberton.

Πριν από πολλά χρόνια, εργαζόμουν ακόμη για την Digital Equipment Corporation αλλά ταξίδευα επίσης ανά τον κόσμο μιλώντας για το Ελεύθερο Λογισμικό και το GNU/Linux.

Καθώς μιλούσα με διάφορους ανθρώπους, με πλησίαζαν και μου έλεγαν «Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το Linux αλλά…» και έπειτα θα μου έλεγαν τον λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποιούσαν το Ελεύθερο Λογισμικό. Θα τους πληροφορούσα μετά με τη σειρά μου, γιατί η δικαιολογία τους είτε δεν ήταν σωστή (και επρόκειτο για FUD – Fear Uncertainty Doubt από κάποια εταιρεία ιδιόκτητου λογισμικού) ή γιατί δεν ήταν πλέον σε ισχύ (μπορούσε να ισχύει κάποτε αλλά όχι πλέον). Έπειτα από λίγο συνειδητοποίησα ότι τον περισσότερο καιρό απαντούσα στις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά, οπότε συνέγραψα μια ομιλία με τίτλο: 

«Οι δέκα λόγοι που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το GNU/Linux»

με υπότιτλο:

«Οι δέκα λόγοι για τους οποίους οι προηγούμενοι δέκα είναι ανοησίες».

jonxamas2

Ξεκίνησα να υποβάλλω αυτή την ομιλία σε διάφορα συνέδρια και προθύμως την απεδέχοντο αλλά σχεδόν κάθε φορά που έβλεπα το πρόγραμμα του συνεδρίου, ή ο υπότιτλος είχε ξεχαστεί, ή η λέξη «μπούρδες» είχε αλλάξει με κάτι άλλο. Όταν τους ρωτούσα σχετικά η απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι δε μπορούμε να έχουμε τη λέξη «μπούρδες» στο πρόγραμμα!

Ίσως θα έπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη «σ….α» αλλά νομίζω πως εκτρέπομαι.

Έπειτα από αρκετές παρουσιάσεις ο αριθμός των λόγων ανέβηκε στους δώδεκα αλλά (καθώς εκείνα τα θέματα διευθετήθηκαν) επανήλθε στους δέκα… και έμεινε εκεί για πολύ καιρό.

Έτσι εδώ και πολλά χρόνια, οι παρακάτω είναι οι «δέκα λόγοι» και γιατί αυτοί οι «δέκα λόγοι»… δεν είναι ουσιαστικά αληθείς.

1. Έλλειψη Εφαρμογών
2. Αρκετά πολύπλοκο (δύσκολο στην εκμάθηση)
3. Δεν παρέχει υποστήριξη «Backoffice» (SQL Server, Exchange κλπ.)
4. Δεν υπάρχει αξιοπρεπές Middleware (DBMS, objects)
5. Πολύ δύσκολο στη διαχείριση – Πολλές τρέχουσες αναθεωρήσεις – Προβληματικό
6. Μη επαγγελματικό (Grad Student Code) – «Εδώ κάνουμε επαγγελματικό προγραμματισμό»
7. Απαιτεί έναν GURU (σε αντίθεση με τα Windows τα οποία μπορεί να τα χειριστεί ο «καθένας»)
8. Φτωχά Χαρακτηριστικά (Εργαλεία Διαχείρισης, Υψηλή Διαθεσιμότητα) 9. Δεν είναι «mainstream»: Ποιόν θα καλέσω σε περίπτωση ανάγκης;
10. Επικίνδυνο – TCO μεγαλύτερο από το κλειστό λογισμικό

Έλλειψη εφαρμογών

Ακόμα την εποχή που πρωτοέγραψα αυτήν την ομιλία, υπήρχαν χιλιάδες εμπορικές εφαρμογές διαθέσιμες στο GNU/Linux. Η IBM διατηρούσε ένα κατάλογο και είχε αναφέρει στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ότι υπήρχαν 3000 εμπορικές εφαρμογές διαθέσιμες. Υπάρχουν χιλιάδες περισσότερες οι οποίες εκτελούνται με εξομοίωση, δηλαδή μέσω Wine ή SCO iBSC εξομοίωση binary. Χιλιάδες ακόμα μέσω Java. Τα συστήματα Windows μπορούν να εκτελεστούν μέσω VmWare για αυτές τις εφαρμογές που δεν είναι εγγενείς στο GNU/Linux. Και φυσικά μέσω των περιηγητών ιστοσελίδων είχε κάποιος χιλιάδες εφαρμογές διαθέσιμες.

Φαίνεται να υπάρχει μια παρεξήγηση (ή έλλειψη θέλησης κατανόησης) ότι κάθε ομάδα δεν χρειάζεται να έχει το ίδιο λογισμικό και πιθανόν κάποια στοιχεία μιας εταιρείας θα μπορούσαν να έχουν GNU/Linux ενώ άλλα θα μπορούσαν να μείνουν με ιδιόκτητο λογισμικό.

Τώρα πλέον όταν πηγαίνετε σε websites όπως το Sourcefourge.net μπορείτε να βρείτε 430,000 προϊόντα και σχέδια τα οποία είναι διαθέσιμα και είναι «Ανοικτού Λογισμικού», αλλά και πολλά άλλα τα οποία είναι κλειστού λογισμικού αλλά εκτελούνται στο GNU/Linux.

Ναι, υπάρχουν ακόμα μερικές τρύπες που πρέπει να κλείσουν, όσον αφορά τις αγαπημένες εφαρμογές κάποιων ανθρώπων, αλλά το οικοσύστημα των εφαρμογών πληθαίνει ταχέως και συγκεκριμένα μέσω της χρήσης των Android Smart Phones τα οποία δρουν ως front-ends σε εφαρμογές «cloud».

Αρκετά Πολύπλοκο: Πολύ δύσκολο στην εκμάθηση

Κάτι που λέγαμε στους εαυτούς μας τις πρώτες μέρες του Linux με ένα ελιτισμό, προερχόταν στην πραγματικότητα από τις ημέρες του Unix… «Οι πραγματικοί άνδρες χρησιμοποιούν προγράμματα κελύφους» και «Τα ποντίκια είναι για τα μωρά».

Αυτό το ζήτημα έχει επίσης τις ρίζες του στις ημέρες του 386 και 486, όταν ο καθορισμός των παραμέτρων για την πληροφόρηση του πυρήνα της σύνθεσης του υπολογιστή (και ειδικότερα της κάρτας γραφικών) ήταν αρκετός για να οδηγήσει σοβαρούς ανθρώπους στο ποτό. [Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι ως Unix systems administrator για τα Εργαστήρια Bell, έπινα για χρόνια…] Αλλά με την άφιξη των σειρών υπολογιστών Pentium και τις αρχιτεκτονικές PCI bus, οι συσκευές έγιναν αρκετά έξυπνες ώστε να μπορεί να τις ρυθμίσει αυτόματα το λειτουργικό σύστημα από μόνο του.

Υπάρχει επίσης το δεδομένο ότι κανένας τελικός χρήστης δεν έχει εγκαταστήσει στην πραγματικότητα Windows. Τα Windows πάντοτε συνοδεύουν τον υπολογιστή προ-εγκατεστημένα, με «δίσκους επαναφοράς» (όχι εγκατάστασης) οι οποίοι επαναφέρουν το σύστημα σας στους δύσκολους καιρούς.

Είχα εγκαταστήσει μια φορά μια desktop έκδοση ενός διάσημου λειτουργικού συστήματος κλειστού κώδικα από δίσκους OEM, και ακόμα και με πτυχίο Master στην Επιστήμη των Υπολογιστών και τριάντα χρόνια στην βιομηχανία πληροφορικής, κατέληξα να χάσω περίπου μισή ίντσα μαλλιών από το σκάλπ μου τραβώντας το, προσπαθώντας να εγκαταστήσω αυτό το σύστημα από δίσκους OEM. Μου πήρε μια ολόκληρη ημέρα για να συγκεντρώσω όλους τους οδηγούς (drivers) και να εγκαταστήσω το «εύκολο» λειτουργικό σύστημα.

Σήμερα, η αληθινά κατώτερου επιπέδου εγκατάσταση (όχι «επαναφορά») των κυριοτέρων διανομών GNU/Linux είναι πραγματικά εύκολη, ειδικά όταν μπορείτε να ακολουθήσετε όλες τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις χωρίς να υποστηρίζετε διπλή-εκκίνηση, ή εάν την εγκαταστήσετε σε ένα καινούργιο μηχάνημα το οποίο δεν έχει λειτουργικό σύστημα. Επίσης, μέσα όπως live CDs ή εγκατάσταση μέσω δικτύου ή από usb stick σας επιτρέπουν να ελέγξετε το υλικό πριν την εγκατάσταση του κώδικα.

Υπάρχει ακόμη υλικό το οποίο δεν υποστηρίζεται; Ναι, αλλά μέρα με τη μέρα, το μη υποστηριζόμενο υλικό γίνεται όλο και περισσότερο παρελθόν, καθώς οι εταιρείες hardware ανακαλύπτουν ότι η μη υποστήριξη του GNU/Linux (ή του Android) σημαίνει λιγότερες πωλήσεις.

Το άλλο ζήτημα είναι ο τελικός χρήστης. Έχουν την εντύπωση πως το GNU/Linux είναι «δύσκολο». Το GNU/Linux δεν είναι «δύσκολο», είναι απλά «διαφορετικό», και θα πρέπει να υπερβείτε τις διαφορές. Όπως θα πρέπει να υπερβείτε τις διαφορές μεταξύ των Windows XP και Windows NT, ή των Windows ME ή των Windows Vista, ή των Windows 7 ή των Windows 8.

Το πρόγραμμα του LPI Linux Essentials, φυσικά, επιλύει αυτό το πρόβλημα. Ακολουθώντας την ύλη του Linux Essentials μπορείτε να δώσετε στους τελικούς χρήστες την βοήθεια που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν το GNU/Linux ως τελικοί χρήστες. Πέραν τούτου, ένα πιστοποιητικό τους δίνει αυτοπεποίθηση, η οποία είναι η μισή μάχη.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το GNU/Linux σήμερα μου λένε πόσο εύκολο είναι στη χρήση και πόσο σταθερό, από τη στιγμή που έχουν επιλέξει και εγκαταστήσει τις εφαρμογές τους. Για αυτό το σκοπό υπάρχουν προ-εγκατεστημένες εκδόσεις του Linux διαθέσιμες από τους προμηθευτές και διαχειριστές συστημάτων που μπορούν «να κόψουν και να ράψουν» συστήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας επιχείρησης.

Γνωρίζω ακόμη και παιδιά που είναι τριών ετών και χρησιμοποιούν το GNU/Linux για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιγνίδια πατώντας το ποντίκι.

Το GNU/Linux δεν παρέχει υποστήριξη «backoffice»

Αυτό σημαίνει ότι το GNU/Linux δεν έχει τα εργαλεία για να ταιριάξει σε ένα ιδιόκτητο πλαίσιο εργασίας πελάτη/εξυπηρετητή. Αυτό μπορεί να ήταν αλήθεια αρκετά χρόνια πριν, αλλά πρόσφατα έργα όπως το SAMBA το οποίο επιτρέπει το GNU/Linux όχι μόνο να λειτουργεί καλά με άλλα λειτουργικά συστήματα, αλλά να γίνει το ΛΣ της επιλογής σε διακομιστές «backoffice». Προσθέστε σε αυτό υποστήριξη και για εμπορικά αλλά και ελεύθερου λογισμικού προγράμματα διαχείρισης συστημάτων όπως το Nagios και το Puppet, και υπηρεσίες όπως LDAP και ένα «backoffice» αρχίζει να εμφανίζεται χωρίς να είναι στημένο σε ιδιόκτητα standards, αλλά αντιθέτως με ανοικτές προδιαγραφές.

Το 1998 οι περισσότερες από τις κυριότερες εμπορικές βάσεις δεδομένων μεταφέρθηκαν στο GNU/Linux και φυσικά υπάρχουν σημαντικές βάσεις δεδομένων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα όπως η MySQL, PostgreSQL και Firebird. Η CouchDB και άλλες «ΜηSQL» βάσεις δεδομένων είναι επίσης διαθέσιμες.

Όταν ερχόμαστε σε συστήματα πελάτη/εξυπηρετητή τύπου LAMP και τελικές διεπαφές δικτύου τότε το GNU/Linux είναι το «L» στο «LAMP».

Δεν υπάρχει αξιοπρεπές middleware

Αυτά είναι πολύ «παλιά ξινά σταφύλια». Υπάρχουν πολλές βάσεις δεδομένων, βιβλιοθήκες και άλλα εργαλεία υποστήριξης τα οποία είτε έχουν αναπτυχθεί ως Ανοικτό Λογισμικό ή έχουν απλά μεταφερθεί στο GNU/Linux.

Πολύ δύσκολο στη διαχείριση – πολλές τρέχουσες αναθεωρήσεις – προβληματικό

Τις πρώτες ημέρες του GNU/Linux, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τακτοποιήσουν τα πάντα, αυτό έμοιαζε με εφιάλτη.

Τότε, διανομές όπως η Debian, η Red Hat Software, η SuSE και η Ubuntu ξεκίνησαν να παρέχουν διανομές «Long Term Support» όπου θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη έκδοση της διανομής τους για πολύ καιρό. Σενάρια εκκίνησης και εγκατάσταση αναπτύχθηκαν και αυτόματες ενημερώσεις ξεκίνησαν να υλοποιούνται απευθείας από τα αποθετήρια λογισμικού.

Οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι με το Ελεύθερο Λογισμικό είχε κανείς μεγαλύτερο έλεγχο στις διορθώσεις που χρειαζόταν να εγκαταστήσει και πότε, όχι λιγότερο.

Ακόμα και αν ο οργανισμός υποστήριξης «σταματούσε την υποστήριξη» για την διανομή μακράς διαρκείας, ο πελάτης μπορούσε να προσλάβει ειδική υποστήριξη για να διατηρήσει τα έργα του στην επιφάνεια, πιθανόν μόνο για αναβάθμιση κρίσιμων στοιχείων του λογισμικού.

Ο πελάτης έχει τον έλεγχο, όχι ο οργανισμός υποστήριξης.

Επίσης, έργα όπως το Linux Terminal Server Project επιτρέψανε σταθμούς εργασίας χωρίς δίσκο να λειτουργούν ως συστήματα πελάτες έτσι ώστε όλα τα προγράμματα και τα δεδομένα να κρατούνται στον διακομιστή. Αυτό επιτρέπει ένα τεράστιο αριθμό συστημάτων πελατών με μόνο ένα ή δυο διαχειριστές.

Μη επαγγελματίες προγραμματιστές – Φοιτητοδουλειά

Ο όρος «επαγγελματίας» συχνά σημαίνει μόνο ότι πληρώνεσαι για την εργασία σου αντί να είσαι εθελοντής. Υπάρχουν πολλοί «ερασιτέχνες» (απλήρωτοι) αθλητικοί αστέρες οι οποίοι είναι καλύτεροι αθλητές από αυτούς που πληρώνονται και σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους μισθωτούς «επαγγελματίες».

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από τους προγραμματιστές, ειδικά στον πυρήνα, είναι «επαγγελματίες» προγραμματιστές και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υψηλές σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών.

Πολλές φορές ένας επαγγελματίας προγραμματιστής θα δουλέψει σε ένα τύπο ενός προϊόντος, αλλά η επιθυμία του έπειτα είναι να εργαστεί και για κάτι διαφορετικό. Συχνά θα συμμετάσχουν σε ένα έργο Ελεύθερου Λογισμικού για να έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε αυτόν τον τύπο συστήματος.

Ακόμα, κάποιος μπορεί να προγραμματίζει μια βάση δεδομένων το πρωί, αλλά να έχει πάθος για τους επεξεργαστές μουσικής τη νύχτα.

Είχα βρεθεί σε ένα γραφείο μιας μεγάλης επιχείρησης υγείας κάποτε για να μιλήσω σχετικά με το Unix της Digital. Κατά το πέρασμά μου ανέφερα στον CTO σχετικά με το GNU/Linux. «Δε χρησιμοποιούμε χομπίστικα εργαλεία εδώ», μου είπε. «Είμαστε σοβαρή επιχείρηση». Δε χρειάζεται να πω επίσης ότι ήταν ολίγον εκτός πραγματικότητας απ’ ότι συνέβαινε στο ίδιο του το μαγαζί. Οι διαχειριστές συστημάτων του χρησιμοποιούσαν το GNU/Linux για να κάνουν τη δουλειά τους.

Απαιτεί έναν Guru

Αποτελεί μια από τις εκφράσεις του «δύσκολο στη χρήση» και είναι αρκετά ιστορική. Τα συστήματα GNU/Linux απαιτούν περίπου το ίδιο επίπεδο εμβάθυνσης για να λειτουργήσουν και να συντηρηθούν όπως άλλα υψηλού επιπέδου λειτουργικά συστήματα. Για απλές εγκαταστάσεις, χρειάζεται λιγότερη εκπαίδευση απ’ ότι για μεγάλες ή εταιρικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθώντας την ύλη του LPI για τις πιστοποιήσεις LPIC-1 και LPIC-2 θα σας δοθούν αρκετές από τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκτέλεση και συντήρηση ενός συστήματος GNU/Linux σε μια Μικρή ή Μεσαία Επιχείρηση, και ακολουθώντας την εκπαίδευση LPIC-3 θα αποκρυσταλλώσετε γνώσεις για κάποια από τα πιο προχωρημένα χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της πληροφορίας και η γνώση που χρειάζεστε δεν είναι εξωτική, αλλά είναι διαφορετική από άλλα λειτουργικά συστήματα όπως της Microsoft.

Φτωχά Χαρακτηριστικά: Διαχείριση, Υψηλή Διαθεσιμότητα

Ακόμα ένα αρχαίο ζήτημα. Σήμερα το GNU/Linux έχει μεγάλη Υψηλή Διαθεσιμότητα και χαρακτηριστικά fail-over ισάξια με άλλα ακριβά συστήματα υψηλής διαθεσιμότητας που όμως είναι πιο ακριβά. Χρησιμοποιώντας φθηνά συστήματα μπορείτε να έχετε έναν υπολογιστή ΥΔ ο οποίος θα οδηγηθεί αρκετά γρήγορα σε κατάσταση failover για οποιοδήποτε λόγο.

Με τα συστήματα αρχείων του να βασίζονται στην καταγραφή δραστηριότητας, ένα σύστημα GNU/Linux θα επανέλθει από μια πτώση ηλεκτρικού ρεύματος σε δευτερόλεπτα και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε hardware είτε software RAID για να προσφέρει στο σύστημά σας άνεση και ταχύτητα.

Για εργασία υψηλού επιπέδου, το GNU/Linux λειτουργεί επίσης σε IBM Mainframes, με τον ίδιο σχεδιασμό πυρήνα που λειτουργεί και στον server ή τον φορητό σας υπολογιστή, έχοντας απλά συντονιστεί για το Mainframe. Πολλά προγράμματα FOSS είναι διαθέσιμα για να διαχειριστείτε τα κέντρα δεδομένων σας, όπως το Nagios, Zenoss, Zabbix και άλλα.

Δεν είναι Mainstream – ποιον θα καλέσω σε περίπτωση ανάγκης;

Το GNU/Linux λειτουργεί σε περισσότερους από τους μισούς servers στον κόσμο, στο 98% όλων των συστημάτων HPC στον κόσμο και είναι το πιο χρησιμοποιούμενο σύστημα στα ενσωματωμένα ενώ τέλος κατέχει και το 2% στην αγορά των desktops.

Το Android είναι το ΛΣ με τις υψηλότερες πωλήσεις στα κινητά τηλέφωνα, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού το iOS σχετικά εύκολα.

Οι IBM, HP, Red Hat, SuSE, Canonical και άλλες παρέχουν υποστήριξη.

Υπάρχουν χιλιάδες συμβουλευτικές εταιρείες οι οποίες πωλούν υποστήριξη.

Υπάρχουν επίσης οι επαγγελματίες LPI που μπορούν να παρέχουν υποστήριξη.

Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού; Ναι, αλλά αυτό όλο και διορθώνεται.

Επικίνδυνο – Το Total Cost of Ownership (TCO) είναι μεγαλύτερο από το κλειστό λογισμικό

Οτιδήποτε στις επιχειρήσεις είναι επικίνδυνο, αυτή είναι εξ’ άλλου η φύση των επιχειρήσεων. Αλλά τουλάχιστον με το Ελεύθερο και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό έχετε εσείς τον έλεγχο του λογισμικό και όχι κάποια μεγάλη εταιρεία.

Το TCO δεν είναι το μέτρο που θα πρέπει να σας απασχολεί. Θα πρέπει να δείτε και το Return on Investment (ROI), δηλαδή Επιστροφές βάσει Επένδυσης. Τι θα μπορείτε να κάνετε με την λύση λογισμικού. Πόσα χρήματα θα σας εξοικονομήσει, ή πόσα θα παράγει και τι σχέση έχει η επένδυση με αυτό.

Το ΕΛ/ΛΑΚ σας επιτρέπει μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση του λογισμικού απ’ αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με τα εργαλεία κλειστού κώδικα.

Το ΕΛ/ΛΑΚ επιτρέπει μια μικρή αλλαγή που χρειάζονται οι πελάτες σας ή οι υπάλληλοί σας για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Σύνοψη

Οι περισσότεροι από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ελεύθερο και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό και ειδικότερα το GNU/Linux είναι ότι σκέφτονται το πώς ήταν το GNU/Linux δεκαπέντε χρόνια πριν και όχι το GNU/Linux που είναι σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν το GNU/Linux ακούν τις διάφορες φήμες τύπου FUD και σίγουρα δεν κοιτούν στο τι είναι σήμερα το ΕΛ/ΛΑΚ. Ακόμα είναι ορισμένοι που είχαν προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσουν χρόνια πριν. Στο κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού, έξι μήνες αντιστοιχεί σε έναν αιώνα.

Με το ΕΛ/ΛΑΚ να είναι ελεύθερο προς απόκτηση στο Διαδίκτυο και διαθέσιμο να το δοκιμάσετε ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα, οι επαγγελματίες ΤΠΕ θα πρέπει να το δοκιμάζουν πιο συχνά και να μάθουν την αλήθεια.

0